Szwoleżerów cała w skowronkach

Po ponad trzech latach zabiegów i perypetiach z wyłonieniem wykonawcy, mieszkańcy Szwoleżerów doczekali się placu zabaw

Nowe, idealne miejsce do zabawy czeka na najmłodszych na zielonym skwerze między blokami przy ulicy Szwoleżerów (boczna Ułanów). Plac, którego budowa kosztowała 287 tysięcy złotych, składa się z 6 drewnianych urządzeń, jest ogrodzony, oświetlony i wyposażony w monitoring.


Plac jest już otwarty dla dzieci – jego odbiory odbyły się w ubiegłym tygodniu. W centralnej części znajduje się piaskownica z dwoma polami oraz drewnianymi elementami: kwiatkiem, figurką oraz deskami do zabawy. – Oprócz tego na dzieci czeka pojedyncza huśtawka ze struganego drewna akacjowego, dwa sprężynowe bujaki: biedronka i konik polny, drewniana lokomotywa w kształcie ślimaka z dwoma wagonami, a także wieża z kołowrotkiem do wyciągania piasku – wylicza Monika Głazik z biura prasowego ratusza.

Nawierzchnię placu tworzy nowo wysiany trawnik, a pod samymi urządzeniami został wysypany piasek. Wokół zamontowano 11 ławek, postawiono dwa komplety koszy na śmieci oraz tablicę informacyjną. Plac jest ogrodzony drewnianym płotkiem, oświetlony i wyposażony w monitoring.

Budowa placu wraz z ogrodzeniem, dojściami z kostki i infrastrukturą kosztowała 287 tysięcy złotych. GR