Tarta z mozzarellą i łososiem

Składniki:


ciasto francuskie
4 duże jajka
100 mln śmietany 30 proc.
około 30 dag pomidorów
100 g łososia wędzonego
150 g mozzarelli
mrożony szpinak (wedle uznania)
masło
mąka
cytryna
szczypiorek, suszona bazylia
słodka mielona papryka
2 ząbki czosnku
sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szpinak rozmrozić i podsmażyć z czosnkiem na maśle. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wyłożyć nim formę na tartę, brzegi zlepić, a spód nakłuć widelcem. Wstawić na 20 min do lodówki. Na schłodzonym ułożyć szpinak, kawałki łososia i mozzarelli. Dorzucić pokrojone pomidory, skropić delikatnie sokiem z cytryny, obsypać suszoną bazylią i posiekanym szczypiorkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz szczypną słodkiej papryki. Masą zalać ciasto i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.