Tłusty Czwartek tuż tuż…

Można pofolgować podniebieniu. Wszystkie łasuchy zacierają ręce, bo zbliża się Tłusty Czwartek. Jaki jest sekret doskonałego pączka? Co zrobić, by po kulinarnym szaleństwie spalić kalorie?

Tłusty czwartek zwany inaczej zapustami to święto wszystkich lubiących słodkości. Ten wyjątkowy dzień, silnie wpisany w tradycje Polaków, pozwala na delektowanie się pączkami, oponkami i faworkami z pełnym rozgrzeszeniem. Łasuchy mogą bez ograniczeń, tego jednego dnia, zajadać się świeżutkimi pachnącymi pączkami z konfiturą różaną. Akademia Kreatywności przedstawia wypróbowany przepis na domowe ciasto drożdżowe, z którego można usmażyć lub upiec wspaniałe słodkości. Powodzenie ciasta zależy w dużej mierze od jakości składników. Dobrze zainwestować w dobrej jakości mąkę, aby ciasto pięknie wyrastało. Ważne są również świeżutkie drożdże, a takie można kupić np. na chełmskim bazarze przy pl. Kupieckim.
Składniki: 3 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 1/3 kostki świeżych drożdży, 180 ml ciepłego mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 100 g rozpuszczonego masła, esencja waniliowa na alkoholu, szczypta soli.
Wykonanie: W pierwszej kolejności należy zrobić zaczyn: trochę ciepłego mleka (nie może być gorące, bo zaparzone drożdże nie będą pracowały, więc ciasto nie wyrośnie), łyżka mąki, łyżka cukru i drożdże. Wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, mleko, jajko, żółtka, sól, esencję i wyrośnięty zaczyn. Po chwili wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Wyrobić, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. godziny). Z ciasta formować kuleczki na pączki lub ringi na obwarzanki. Aby uzyskać puszyste pączki i cieszyć się jasną obwódką po usmażeniu znowu odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Smażyć w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Pączki wyjmować na papier i po chwili nadziewać domową konfiturą różaną. Jeśli lubicie, może być każdy inny smak dżemu lub nawet budyń. Do dekoracji można wykorzystać cukier puder, lukier lub czekoladę.
Dla tych wszystkich, którzy z różnych powodów planują odmówić sobie tej czwartkowej przyjemności mamy ostrzeżenie! Według ludowych podań niezjedzenie pączka w tłusty czwartek sprawi, że przez cały kolejny rok nie będziecie się cieszyć powodzeniem i szczęściem. Dlatego mając na uwadze naszą polską tradycję należy skusić się na choćby jednego. A dla tych, co trzymają dietę odchudzającą lub zwyczajnie postawili na zdrowe odżywianie, to tego jednego dnia w roku można zrobić sobie jeden „oszukany posiłek”. Z pewnością pyszny smak samodzielnie wykonanych, świeżutkich pączków z domową konfiturą poprawią każdy dzień!
Aby spalić jednego pączka, który ma około 200 kilokalorii należy 30 minut biegać lub uprawiać fitness. Również pół godziny jazdy na rolkach lub łyżwach może wyrówna bilans jednego zjedzonego pączka. Aby spalić go, należy jeździć na rowerze przez 54 minuty lub spacerować przez 57 minut. Jeśli jesteśmy w domu, to dwie godziny prasowania lub zmywania pochłonie tyle samo kalorii. Na ich spalanie świetny jest również trening siłowy. Ćwiczenia na siłowni o średniej intensywności pozwalają „zgubić” 400 kalorii w ciągu godziny. (es)