Ulga przy cmentarzu

Nowy parking przy cmentarzu podoba się mieszkańcom. Niebawem przy nowym parkingu mają pojawić się również nasadzenia

Zamiast połamanych płyt równiutka kostka – tak od niedawna wygląda parking przy południowym ogrodzeniu cmentarzu komunalnym w Świdniku. Remont, który na zlecenie ratusza wykonała miejska spółka Pegimek kosztował ok. 300 tys. zł.


– Stare płyty zostały zastąpione nową, równą nawierzchnią z kostki brukowej. Wyznaczono miejsca parkingowe. Od strony parkingu zamontowano też dodatkową furtkę, aby odwiedzający groby mieli bliżej. Z tego co wiem, nowy parking podoba się mieszkańcom – mówi Marcin Dmowski, zastępca burmistrza Świdnika.

Niebawem przy nowym parkingu mają pojawić się również nasadzenia. Powstanie żywopłot z tui, który odgrodzi plac od sąsiadujących z nim działek.

To nie koniec zmian na świdnickiej nekropolii. W planach jest budowa kolejnych alejek oraz ulicy Chryzantemowej (obecnie na etapie projektowania), która połączy cmentarz z ulicą Gospodarczą, a także kolejnego, dużego parkingu od strony północnej i bramy głównej. (w)