W Piątce kisili kapustę

W ramach poznawania polskich zwyczajów przedszkolaki ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Krasnymstawie uczyły się, jak samodzielnie kisić kapustę.

W czasie zajęć dzieci zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Poznały kapustę wszystkimi zmysłami wzroku, smaku, zapachu i dotyku. W pierwszej części uczyły się jak prawidłowo używać tarki do warzyw.

Oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. W drugiej poszatkowały kapustę, starły marchewkę, następnie wszystko wrzuciły do drewnianej niecki, posoliły, dodały przyprawy, ubiły i udeptały jak to w dawnym zwyczaju bywało.

Wszystko to działo się dzięki życzliwości zaprzyjaźnionej Róży Franaszczak i Koła Gospodyń Wiejskich z Przedmieścia Góry oraz wychowawców grup przedszkolnych: Renacie Marczewskiej i Magdalenie Dąbrowskiej.