Wszystko co powinieneś wiedzieć o miodzie

Miód. Jego dobroczynne właściwości znane są ludziom od tysiącleci. Stosujemy go w kuchni, stosujemy w kosmetykach, stosujemy także w medycynie. I nic dziwnego bowiem miód ma słodki smak i wiele drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, zdrowie i wygląd. Jak możemy wykorzystywać miód? Jak odróżnić go od wszechobecnych podróbek? Sprawdź co powinieneś wiedzieć o miodzie.

Miód na zdrowie

Medycyna już od dawna korzysta z dobroczynnych właściwości miodu. Jego regularne spożywanie może przynieść nam wiele korzyści. Zawiera on bowiem enzymy, inhibinę i lizozymy, a także potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, witaminę A, C i witaminy z grupy B. Łyżka tej słodkiej substancji wytwarzanej przez pszczoły to olbrzymia dawka składników odżywczych, które wspomagają nasze zdrowie. Właściwości leczniczych miodu jest wiele: obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pracę żołądka i wątroby, wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami, usuwa z ciała toksyny i dobrze działa na serce. Aby uzyskać wszystkie te efekty, musimy spożywać jednak miód dobrej jakości, do którego nie dodano ulepszaczy ani wody. Taki miód znajdziesz w sklepie Aleeko.pl, gdzie dostępne są także inne produkty pszczele.

Miód dla urody

Miód możemy wykorzystać także jako kosmetyk. Ma bowiem właściwości nawilżające i oczyszczające. Nic więc dziwnego, że stanowi składnik wielu produktów do pielęgnacji: kremów, maseł do ciała, szamponów, mydeł czy żelów do mycia. Dużą popularnością cieszą się także maseczki do twarzy z dodatkiem miodu. Możesz przygotować je samodzielnie, co zajmie zaledwie kilka minut.

Jakie rodzaje miodu wybierać?

Każdy rodzaj miodu zawiera mnóstwo składników odżywczych. Miód można jednak dopasować do potrzeb swojego organizmu. Na problemy z żołądkiem dobry okaże się miód akacjowy, na infekcję  lipowy, na serce rzepakowy, na anemię gryczany, a na problemy z nerkami i wątrobą spadziowy. Nie bez znaczenia są także walory smakowe. Miód gryczany ma posmak goryczki, akacjowy zapewni intensywną słodycz, a lipowy będzie smakował łagodnie.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

W sklepach znajdziemy mnóstwo podróbek różnorodnych produktów. Ta zasada niestety dotyczy także miodu. Niektórzy producenci oszukują klientów np. dokarmiając pszczoły słodkimi syropami, dodając ulepszacze lub wodę. Na szczęście istnieją sposoby, by wykryć takie fałszerstwo. Czym powinien charakteryzować się prawdziwy miód? W litrowym słoiku nie może znajdować się mniej niż 1,4 kg zawartości, miód powinien ściekać z łyżeczki jednostajnym strumieniem, a po kilku miesiącach ulec krystalizacji.

Jak spożywać miód

Smak smakiem, ale musimy dowiedzieć się jak spożywać miód, by nie stracił cennych składników odżywczych. Najistotniejszą kwestią jest w tym przypadku temperatura. Miód można dodawać do mleka i herbaty, ale pod warunkiem, że ciecz nie jest zbyt gorąca. Właściwości odżywcze zostaną zachowane, gdy dodamy go do substancji o temperaturze poniżej 40 stopni. W przeciwnym razie stracimy wiele cennych witamin i minerałów. Miód możemy dodawać do herbaty, mleka czy wody. Nadaje się także do słodzenia owsianek i jogurtów. Musimy jednak pamiętać, że jest słodki i kaloryczny. Trzeba zatem spożywać go z umiarem.

Inne produkty pszczele

Pszczoły przynoszą naszej planecie wiele korzyści. Ich zasługą jest nie tylko produkcja miodu. Warto sięgać także po inne wytwarzane przez nie substancje, chociażby po pyłek kwiatowy. Znajduje się w nim mnóstwo witamin i pierwiastków. Jego główny budulec stanowi białko, ale zawiera także: witaminy E, B, C, fosfor, potas, żelazo, sód czy cynk. Regularne spożywanie pyłku pomaga wzmocnić odporność, dodaje energii i redukuje toksyny w organizmie. Warto nabyć również propolis, czyli kit pszczeli, który owady wykorzystują w pasiekach, by wyeliminować szkodliwe drobnoustroje. Wpływ propolisu na ludzki organizm jest również bardzo korzystny. Podobnie jak pyłek, zwiększa odporność, a ponadto przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów, blokuje rozwój stanów zapalnych gardła, łagodzi objawy chorób skóry. Miód, pyłek i propolis niestety mogą uczulać. To dość silne alergeny, dlatego przed spożyciem zawsze należy sprawdzić, jak reaguje na nie nasz organizm.

Substancje wytwarzane przez pszczoły obfitują w witaminy i minerały. Spożywanie miodu przyczynia się do poprawy naszego zdrowia, wyglądu i samopoczucia. Warto zatem sięgnąć po bogactwa ofiarowane nam przez naturę.

Materiał Partnera