Wytchnienie przy Środkowej

Zagospodarowany skwer przy ul. Środkowej posłuży nie tylko seniorom. Znajdą się na nim również elementy edukacyjne dla dzieci

W Świdniku rozpoczęto aranżację skweru między blokami przy ul. Środkowej. Za 100 tys. zł powstanie tam enklawa dla mieszkańców pobliskich bloków. Miasto narzuciło wykonawcy termin do 21 grudnia br.


– Nasadzenia zieleni, utwardzone alejki, elementy małej architektury mają służyć zarówno dzieciom, jak i starszym mieszkańcom okolicznych bloków. Wykonawca zobowiązał się do realizacji przedsięwzięcia w formule „projektuj i buduj” oraz do powykonawczej inwentaryzacji geodezyjnej – informuje Katarzyna Lis, p.o. naczelnika Wydziału Promocji Miasta.

Informację o stworzeniu przyjaznego miejsca dla relaksu mieszkańcy okolicznych bloków przyjęli z zadowoleniem.

– Zwłaszcza my, seniorzy cieszymy się, że to miejsce się zazieleni. Starszym ludziom trudno wybierać się na długie spacery, a przyroda człowiekowi jest potrzebna do życia, daje spokój i przywraca harmonię człowieka z naturą. Takie wytchnienie jest bezcenne w tych czasach izolacji – mówi pani Anna, mieszkanka ulicy Środkowej w Świdniku. jk