Zaskocz babcię w kuchni

Nowy rok i nowy dział w „Nowym Tygodniu”. Startujemy z rubryką dla amatorów dobrej i prostej kuchni. Od teraz w każdym kolejnym numerze będziemy prezentować przepisy na sprawdzone przez nas, łatwe i szybkie w przygotowaniu dania dla całej rodziny oraz na każdą okazję. A jaka może być lepsza okazja do wykazania się w kuchni, niż zbliżające się święto babci i dziadka? W te dni (21-22 stycznia) szczególnie pokażmy tym, którzy opiekowali się nami w dzieciństwie, pomagali, pocieszali po każdym upadku i stłuczeniu kolana, jak bardzo jesteśmy im za to wdzięczni oraz jak bardzo ich kochamy.

Dzień babci i dziadka to wyjątkowa okazja podziękowania naszym najbliższym za serce, czas i miłość. To oni uczą nas tradycji, mają czas porozmawiać i okazują tyle codziennej czułości. Dlatego w podziękowaniu za to, że są obok, przygotujcie im mały słodki poczęstunek, który poleca Akademia Kreatywności.
Nic nie cieszy bardziej, niż własnoręcznie wykonany prezent. Nawet jeśli nie mamy za dużo pieniędzy to możemy wykonać pyszną, zdrową kulinarną niespodziankę za dosłownie 5 zł. Akademia Kreatywności proponuje deser w słoiczku z dedykacją.

Składniki:

pół litra soku pomarańczowego, galaretka pomarańczowa, 100 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc. i malutka łyżeczka cukru pudru, a jeśli nie macie, to zwykłego drobnego cukru.

Wykonanie:

Podgrzewamy sok pomarańczowy tak, aby rozpuścić w nim galaretkę. Nie ma potrzeby zagotowywać soku, wystarczy, że będzie gorący. Jeśli go nie macie, użyjcie do galaretki wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osiągniemy podobny efekt. Natomiast sok spowoduje bardziej intensywny smak i aromat. W domu z pewnością znajdziecie małe słoiczki, np. po musztardzie lub małym dżemie. Trzeba je dokładnie umyć, zdjąć wszelkie naklejki i do tak przygotowanego słoiczka wlewamy rozpuszczoną, wystudzoną galaretkę. Słoiczek napełniamy do połowy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. W zakręconym pojemniczku galaretka nie będzie chłonąć zapachów lodówki. Najlepiej wszystkie te czynności zrobić dzień wcześniej. Mamy wtedy pewność, że galaretka nam pięknie stężeje. Chwilę przed wyjściem do dziadków ubijamy śmietankę z odrobiną cukru i wykładamy na wierzch galaretki. Jeśli po nałożeniu bitej śmietany słoiczek w środku będzie mało estetyczny, wcale się tym nie przejmujcie. Jest zdrowo i od serca, a to dlatego podejmujecie wyzwanie gotowania dla ludzi, których kochacie i szanujecie. Galaretki jest tyle, że pyszności wystarczy dla całej rodziny, więc nie martwcie się, dla Was również. Zakręcamy słoiczek, zawieszamy ozdobną tasiemkę lub zwykły sznureczek, malutką karteczkę z dedykacją, np. „Kocham Cię Babciu”, „Kocham Cię Dziadku” i ruszamy w drogę z pięknym prezentem.
Akademia Kreatywności życzy wszystkim Babciom i Dziadkom dużo zdrowia, uśmiechu, pogody ducha, wspaniałych zdolnych wnucząt! Smacznego!