Zdrowe czekoladki i nie tylko

Nowy zakład Laboratoria Natury to nie tylko nowoczesne linie produkcyjne, ale również specjalistyczne laboratoria

Laboratoria Natury, spółka działająca na międzynarodowym rynku farmaceutycznym, oficjalnie otworzyła w czwartek w Lublinie swój nowy zakład. Pracę przy produkcji suplementów diety znalazło tu 85 osób. Docelowo, jak zapowiada Sylwia Tandejko, prezes zarządu firmy, zatrudnienie wzrośnie do ponad setki.


Nowa fabryka, zlokalizowana na terenie specjalnej strefy ekonomicznej przy ul. Józefa Franczaka „Lalka” na Felinie, wyposażona jest w innowacyjne linie do produkcji syropów, kropli, żelków pektynowych oraz form czekoladowych. Oprócz hal produkcyjnych, powstały tu także: przestrzeń do prac badawczo-rozwojowych, specjalistyczne laboratorium, biura oraz magazyn wysokiego składowania. Budynek powstał dwa lata temu, ale dopiero teraz można mówić o pełnym uruchomieniu produkcji. Choć w 2020 roku na przeszkodzie stanęła pandemia, to w ostatnich miesiącach z sukcesem zakończono wszystkie niezbędne próby produkcyjne, badania wdrożeniowe i tzw. testy stabilnościowe.

Jeszcze kilka lat temu spółka Laboratoria Natury zajmowała mniejsze budynki w Lublinie przy ul. Rapackiego i ul. Zawieprzyckiej. Głównym obszarem działalności były wtedy ziołowe syropy i soki, m.in. z aloesu. Przełomem w rozwoju firmy był rok 2011, kiedy to do przedsiębiorstwa dołączył izraelski inwestor, firma Maabarot Products Ltd. W skład holdingu wchodzi obecnie sześć firm: Altman Health, Biopet, Halavit, Anlit, Laboratoria Natury (Polska) i Algaia (Francja), Biopet (Turcja), które zatrudniają łącznie ponad 500 pracowników i generują obrót w wysokości ponad 150 mln euro rocznie. Maabarot od ponad 60 lat specjalizuje się w zakresie technologii odżywiania dzieci, produkcji zdrowej żywności oraz suplementów diety. Wejście Maabarot do Laboratoriów Natury wiązało się nie tylko z wsparciem kapitałowym, ale także udostępnieniem izraelskiego know-how.

– Rozbudowany zakład umożliwia nam dalszy, globalny rozwój i umacnia naszą pozycję na rynku. Większa powierzchnia, nowe laboratorium i specjalistyczne maszyny dają szansę na produkcję unikalnych w skali międzynarodowej form, których wytwarzanie w poprzedniej lokalizacji było niemożliwe. Są to m.in. probiotyki w formach olejowych oraz w przyjaznej dla dzieci formie funkcjonalnych czekoladek bezcukrowych. Cieszę się, że to właśnie w Lublinie możemy nadal się rozwijać, a miasto i jego przedstawiciele tworzą bardzo dobrą atmosferę dla biznesu – podkreśliła podczas oficjalnego otwarcia Sylwia Tandejko, prezes zarządu spółki.

Dzięki nowej inwestycji za ponad 50 milionów zł Laboratoria Natury zwiększyły gamę wytwarzanych produktów. Dziś są to syropy dla dzieci i dorosłych, krople, trany, toniki, napoje funkcjonalne oraz żelki pektynowe. Spółka specjalizuje się w rozwijaniu produktów typu clean label (tzw. czysta etykieta), co oznacza, że produkty te nie zawierają żadnych konserwantów, sztucznych barwników i aromatów). To jednak, co wyróżnia lubelską spółkę, jest stworzenie w nowym zakładzie specjalnej strefy do produkcji wyrobów LLP (ang. Long Life Probiotics) zawierających żywe kultury bakterii z wydłużonym do 24 miesięcy okresem zachowania deklarowanej zawartości probiotyków.

– Nowy zakład produkcyjny otwiera przed nami wiele nowych opcji rozwoju – podkreśliła obecna na otwarciu Efrat Gilat, prezes Maabarot Products Ltd. – Na tym etapie chcemy ciągle rozbudowywać zakres naszej produkcji i zwiększać grono zadowolonych odbiorców. Już dziś eksportujemy z Lublina produkty na rynki całej Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, w tym Izraela, Azji Pacyficznej, Stanów Zjednoczonych i Afryki. Spółka jednak w dalszym ciągu chce prowadzić ekspansję zagraniczną, a budowa zakładu ma właśnie umożliwić zdobywanie rynku kolejnych krajów na całym świecie – dodała Efrat Gilat. BS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here