W trakcie organizacji przyjęcia czy zabawy konieczne jest skomponowanie odpowiedniego menu, który zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Jego częścią bardzo często są przystawki, które serwuje się przed daniem głównym w celu pobudzenia apetytu. Dzięki nim pojawia się ochota na danie główne. Dowiedz się zatem, jak w tym celu możesz przyrządzić smaczne kanapki na zimno oraz przepyszne, kolorowe tartinki.
Tartinki i kanapki, czyli idealne przystawki
Każdy z pewnością spotkał się z kanapkami serwowanymi na zimno przy różnych okazjach. Warto jednak skupić się też na tym, czy są tartinki. Pod tą nazwą zazwyczaj kryją się smakowite przystawki, idealne na imprezy czy uroczystości. Są to bowiem niewielkie kanapeczki przygotowane na jednej warstwie pieczywa chrupkiego, bułki lub chleba. Na niej kładzie się bowiem rozmaite dodatki, które dopełniają tę kompozycję. Mogą to być na przykład sery, wędliny, czy jajka.
Z czym najlepiej podawać kanapki?
Doskonałą, prostą i uniwersalną przystawką są bez wątpienia kanapki podawane na zimno. By je przygotować, niezbędne jest przede wszystkim pieczywo i rozmaite dodatki. Tę rolę doskonale odegra na przykład plasterek wędliny, oliwki, sery oraz warzywa. Warto jednak pamiętać, że świetnie uzupełnią je też aromatyczne sosy, a także musztarda, czy majonez. Pozwoli to wzbogacić smak całości i nadać mu interesującej głębi. Towarzyszyć im może między innymi aperitif, czyli napój na pobudzenie trawienia.
W jaki sposób można serwować tartinki?
Kanapki na zimno przyrządza się bardzo podobnie do smakowitych tartinek, które również mogą pojawić się w menu w towarzystwie aperitifu. Tu również warto pozwolić sobie na swobodę i kreatywność w trakcie wybierania dodatków. Tartinki mogą bowiem mieć w sobie też sery, czy szynki, ale również idealne okażą się takie ryby jak tuńczyk, a także smakowite pasty i inne propozycje, które z pewnością urozmaicą takie połączenie i doskonale sprawdzą się w roli przystawek. Ich wykonanie nie powinno być trudne, zatem poradzi sobie z tym zadaniem niemal każdy.
Postaw na świeże składniki do kanapek i tartinek
Malutkie, kolorowe i wyborne kanapki na zimno i tartinki to świetny wybór na przystawki podawane na przykład w trakcie przyjęcia, balu, czy innej imprezy. Ich sekretem jest doskonałe połączenie różnych składników i podanie ich z jakościowymi i przemyślanymi napojami. Może być to na przykład taki aperitif: https://eszampan.pl/217-aperitif. Przyrządź zachwycające przekąski, które staną się ważną częścią całego menu i z pewnością będą rozpływać się w ustach.