Cukrownia Krasnystaw zakończyła trwającą 90 dni kampanię cukrowniczą, w wyniku której wyprodukowała ok. 138 tys. ton cukru.
– W tym roku buraki były znacznie lepszej jakości i miały zawartość cukru na poziomie 16,56 proc. i wskutek tego rolnicy otrzymywali znacznie wyższą zapłatę za dostarczony surowiec w stosunku do roku ubiegłego, gdy zawartość cukru w burakach była najniższa w historii – informuje przewodniczący sekcji krajowej NSZZ Solidarność Pracowników Przemysłu Cukierniczego Stanisław Lubaś.
Kampania przebiegała rytmicznie, nie było poważniejszych awarii ani wypadków przy pracy. – Teraz część liczącej 250 osób załogi pakuje wyprodukowany cukier, a pozostali częściowo przebywają na pokampanijnych dniach wolnych od pracy, ale od lutego rozpoczną pracę przy remoncie urządzeń – dodaje Lubaś.
Przewodniczący przypomina, że w 2022 r. Cukrownia Krasnystaw ma do realizacji bardzo ważną inwestycję – budowę niskotemperaturowej suszarni wysłodków, która wykorzysta ciepło odpadowe z procesu technologicznego do suszenia wysłodków (przez to znacznie zmniejszy się koszt ich suszenia). Inwestycja pochłonie ok. 35 mln zł, przy czym znaczna część pieniędzy pochodzić będzie z funduszy unijnych.
– To wszystko powoduje, że Cukrownia Krasnystaw jest dziś jednym z najlepszych zakładów tego typu w Polsce, a i w Europie nie ma czego się wstydzić. A wszystko to dzięki temu, że powstał koncern „Polski Cukier” i Cukrownia nie została przejęta przez kapitał niemiecki – przekonuje Lubaś. (kg)