Brakuje krwi

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie w ubiegłym tygodniu zaalarmowało, że zapasy krwi są na wyczerpaniu. Najbardziej poszukiwanymi grupami krwi są grupa 0 rh + (zapasy na ukończeniu) i wszystkie grupy krwi z odczynnikiem Rh– (bardzo niskie zasoby).
Pracownicy Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa organizowali akcję poboru podczas Światowych Dni Młodzieży w Lublinie. Mobilne punkty poboru zostały ustawione na placu Zamkowym i na Arenie Lublin. – Zgłosiło się do nas 119 osób, które oddały w sumie 54 litry krwi – mówi Patrycja Morszczyzna z lubelskiego RCKIK.
Dużo młodych, którzy nie ukończyli jeszcze 18 lat, zaglądało do ambulansów, interesując się możliwością oddania krwi. To bardzo ważne, bo RCKIK polega głownie na ludziach młodych, którzy najczęściej są honorowymi krwiodawcami. – Wakacje to trudny okres. Co roku latem stan naszych zasobów jest porównywalny – przyznaje Patrycja Morszczyzna. Krwiodawcą może zostać każdy zdrowy człowiek od 18. do 60. roku życia. Trzeba tylko mieć co najmniej 50 kg wagi i cieszyć się dobrym zdrowiem. Dawca nie może chorować na żółtaczkę zakaźną ani leczyć się z powodu cukrzycy, astmy, chorób tarczycy, łuszczycy czy padaczki. Aby oddać krew, należy zgłosić się do siedziby RCKIK przy ulicy I Armii Wojska Polskiego 8. Każda osoba, która od 1 lipca odda krew, otrzyma drobny upominek. Akcja zbiórki krwi odbyła się również w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim – udało się zabrać 22 litry krwi. W najbliższym czasie oddawać krew chcą również pracownicy Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. 
(EM.K.)

Jak się przygotować do oddania krwi

Rejestracja dawców Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa: tel. 81-442 10 40 oraz tel. 81-532 62 75 w. 38. Godziny rejestracji: 7.30 – 14.00 poniedziałek, środa, piątek; 7:30 – 18:00 wtorek, czwartek; 7.30 – 14.00 sobota.
Przyjdź wypoczęty i wyspany, przynajmniej dzień wcześniej wypij ok. 2 litrów płynów (woda, soki, herbata). Nie pij alkoholu 2 doby przed oddaniem krwi. Zjedz lekki posiłek. Unikaj produktów tłustych, smażonych, boczku, pasztetów, jajecznicy, żółtego sera, majonezu, śmietany oraz kremowych ciast. Koniecznie weź ze sobą dokument tożsamości (dowód osobisty, paszport lub prawo jazdy) ze zdjęciem
i nr PESEL.