W Bytyniu lato obrodziło!

Kolejny już raz Rada Sołecka, Koło Gospodyń Wiejskich i radny Tadeusz Pawłowski zorganizowali przy świetlicy w Bytyniu „Święto pieczonego ziemniaka” i konkurs na najpiękniejsze warzywa. Impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem działkowiczów i rolników, dla których była to doskonała okazja do pochwalenia się efektem swojej pracy.

Mimo kapryśnego lata warzywa obrodziły. Licznie zgromadzeni przy świetlicy mieszkańcy Bytynia (gm. Wola Uhruska) i nie tylko podziwiali dorodne dynie, buraki, ziemniaki, cukinie i całe mnóstwo innych warzyw i owoców. Wiele emocji wzbudziło ważenie i mierzenie konkursowych okazów, bo i warzyw było bardzo dużo i nie każde z nich dało się zważyć (kapusta nie zmieściła się w worku).

Zwycięzcami okazali się:

W kategorii „Najcięższa”: dynia 24 kg – Szymon Głąb, ziemniak 0,66 kg – Wiktoria Misiura, burak 1,96 kg – Zofia Polak i Nel Dudek, marchew 0,76 kg – Nel Dudek, cukinia 4,38 kg – Krystyna Wnuk, cebula 0,72 kg – Władysława Wierzbicka, ogórek 1,04 kg -Nel Dudek, pomidor 0,5 kg – Elżbieta Mazurek, por i seler po 0,38 kg – Wojciech Pakuła.
Najdłuższą cukinię – 80 cm – miał Ryszard Zalewski, zaś najwięcej dorodnych i oryginalnych warzyw, w tym tykwę ozdobną o długości 130 cm, przyniósł Mariusz Kuryś.
Po konkursie nastąpiła degustacja przepysznych potraw ziemniaczanych sporządzonych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Wśród nich były m.in. placki ziemniaczane, pieczonki śląskie, zapiekanki, ziemniaki z popiołu i.t.p. Impreza była ze wszech miar udana, więc organizatorzy od razu zaprosili wszystkich na kolejną edycję – już za rok. (b)