Coś z ryb – ze smakiem

4 grudnia Dwór Anna w podlubelskich Jakubowicach jak co roku był miejscem gigantycznej biesiady rybnej. XIII Dożynki Rybackie zgromadziły kilka setek gości.
Od 13 lat tę ucztę organizują Anna i Kazimierz Gajkowie z rodziną oraz Związek Producentów Ryb, któremu przewodniczy prezes Krzysztof Karoń. W turnieju wzięło udział 21 wystawców, którzy przygotowali 35 rybnych dań, często w zaskakujących postaciach. Były tradycyjne tuszki i dzwonka – smażone, wędzone lub w galarecie, ale też zupy (w tym żurek!), pyzy, pierogi, pasztety, ciasta i torty – wszystko z ryb słodkowodnych. Aż dziw, że nie podano z nich kisielu czy kompotu…
O laur pierwszeństwa zabiegały restauracje, szkoły gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa rybackie. Potrawy konkurowały w trzech kategoriach.
Oto zwycięzcy. Kategoria „Restauracje” – „Filet z sandacza w pistacjach i boczku” – restauracja „Zaścianek” w Lublinie. Kategoria „Szkoły gastronomiczne i koła gospodyń wiejskich”: – „Tarta rybna” – Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli. Kategoria „Gospodarstw rybackie”: „Karp wędzony na drewnie owocowym” – Gospodarstwo Rybackie Grabowce Dolne.
Jurorzy byli zgodni, że w każdej kolejnej edycji konkursowe dania są coraz bardziej wyrafinowane. A w jury ciężko pracowali… ze smakiem: Zofia Czernicka – prezenterka TV, Jolanta Kozak – Panorama Lubelska, Grzegorz Kapusta – wicemarszałek województwa, Jan Danilczuk – dyplomata, dr Jan Żelazny – Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Mariusz Deckert – prezes Radia Lublin, Wojciech Andrzejewski – redaktor naczelny „Przeglądu Rybackiego”, Lech Staniszewski – wiceprezes Związku Producentów Ryb, Jacek Fafiński – były utytułowany zapaśnik, Grzegorz Skrzecz – były utytułowany bokser.
Marek Rybołowicz

News will be here