Fajsławickie specjały docenione

Delegacja z gminy Fajsławice wzięła udział w konferencji Żywność wysokiej jakości – produkty tradycyjne i regionalne nowe możliwości i rozwiązania, która odbyła się w Centrum Kongresowym w Lublinie.

Konferencję zorganizował Urząd Marszałkowski w Lublinie przy współpracy z oddziałem regionalnym Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Lublinie oraz Stowarzyszeniem Lubelskich Kucharzy. Celem spotkania było wskazanie małym gospodarstwom nowych rozwiązań umożliwiających wytwarzanie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, ich promocję i sprzedaż.

W spotkaniu wzięła udział m.in. delegacja gminy Fajsławice na czele z wójtem Fajsławic Januszem Pędziszem, z przedstawicielami rady gminy: Moniką Rozwałką, Anną Kosierb, Moniką Chłopek i Arletą Rogalską, członkami Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice: Feliksą Gorzkowską, Grażyną Grzegorczyk oraz przedstawicielkami Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach: Krystyną Brzozowską i Zofią Gieracz.

– Była to wspaniała okazja do zaprezentowania naszych lokalnych produktów i potraw, a tym samym promocji naszej gminy. W trakcie konferencji serwowano herbatę z sokiem z mięty według przepisu pań ze Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice – informuje Aleksandra Granat z UG w Fajsławiacach.

Podsumowaniem konferencji była degustacja wyrobów wpisanych na listę produktów tradycyjnych. – Wśród stoisk z produktami regionalnymi nie mogło zabraknąć także naszych fajsławickich specjałów, spośród których największym powodzeniem cieszyły się pierogi z czerwoną fasolą oraz pierogi ruskie z majerankiem – dodaje. (k)