Gimnazjaliści uwielbiają gotować

Ponad dwa tysiące gimnazjalistów z województwa lubelskiego wzięło udział w trwającym rok programie edukacyjnym na temat roli produktów zbożowych w prawidłowej diecie. Ich zadaniem było m.in. wspólne gotowanie.
W programie „Lubella inspiruje i edukuje” uczestniczyli uczniowie z prawie 40 szkół z regionu. W swoich klasach odbyli specjalne lekcje na temat zdrowego odżywiania. Rywalizowali też w grze szkolnej, podczas której rozszyfrowywali nazwy stosowane przez profesjonalnych szefów kuchni i poznawali ciekawostki dotyczące produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. Najciekawszą dla młodzieży częścią programu było wspólne gotowanie. Ci, którym kucharzenie sprawia szczególną radość, mogli powalczyć również o nagrodę w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Wystarczyło przygotować przepis na autorskie danie, sfotografować je oraz uwiecznić na zdjęciu radość ze wspólnego gotowania. Lubelskim gimnazjalistom nie brakowało pomysłów: uczniowie Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Wielkiego w Lublinie przygotowali kukle owsiane, a podopieczni Zespołu Szkół Specjalnych przy Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Lublinie – tort orzechowy z brzoskwiniami. – Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pracy, jaką wykonali gimnazjaliści. Bardzo cieszy nas nie tylko fakt, że tak chętnie doskonalą swoje kulinarne umiejętności, ale też, że coraz częściej zwracają uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu – mówi Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella. (EM.K.)