Gotowali z VIP-ami

Po raz drugi uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie przygotowali konkurs kulinarny pod nazwą „Gotowanie z VIP-ami”.

Do wspólnej zabawy ZSP nr 1 zaprosił starostę Janusza Szpaka, wicestarostę Henryka Czernieja, dyrektora SP ZOZ Piotra Mateja, dyrektora Banku Spółdzielczego w Izbicy Ireneusza Wojewodę, szefa marketingu w OSM Krasnystaw Krzysztofa Bortackiego, sekretarz urzędu marszałkowskiego w Lublinie Annę Augustyniak, a także przedsiębiorców, z którymi szkoła współpracuje – Janusza Spierzaka i Krzysztofa Kawęckiego. Uczestników podzielono na dwuosobowe zespoły, których zadaniem było, wspólnie z uczniami z klasy gastronomicznej, przygotować dania z polędwiczki oraz desery nazwane Wiosenne Wariacje.
Zaproszono profesjonalne jury, które miało za zadanie ocenić zarówno smak i wygląd potraw, a także czystość pracy oraz dobór składników i kreatywność. Wszystkie potrawy były sporządzane pod kierunkiem Elżbiety Wójcik – prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin oraz właścicielki restauracji Koncertowa w Lublinie oraz Jacka Jakubczaka – prezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w regionie lubelskim. Jury zdecydowało, że zwyciężyły przysmaki przygotowane pod kierunkiem starosty Szpaka i sekretarz Anny Augustyniak. (k)