Gotowali z VIP-ami

Już po raz czwarty w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie zorganizowano „Gotowanie z VIP-ami”. Zwyciężyła drużyna, w której składzie znalazła się sekretarz miasta Krasnystaw.

W składzie poszczególnych drużyn znaleźli się: drużyna nr 1 – Mirosław Księżuk (radny powiatu krasnostawskiego, dyrektor biura poselskiego Teresy Hałas) i Przemysław Solan (uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych), drużyna 2 – Andrzej Leńczuk (starosta krasnostawski) i Weronika Krupa (uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz), drużyna nr 3 – Janusz Cięciera (skarbnik powiatu krasnostawskiego) i Karolina Kłonica (uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz), drużyna nr 4 – Renata Stangryciuk (sekretarz urzędu miasta Krasnystaw) i Daniel Franczak (uczeń II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych).

Poczynaniom drużyn przyglądało się jury w składzie: Dorota Sawa – prezes LGD „Krasnystaw Plus”, Tomasz Kupian i Aleksander Brylski ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy. Uczestnicy mieli do sporządzenia następujące dania: główne – kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki oraz deser (dowolny). Pierwsze miejsce zajęła drużyna w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak, drugie – Księżuk i Solan, a trzecie ex aequo Leńczuk i Krupa oraz Cięciera i Kłonica.

W organizację Gotowania z VIPami zaangażowali się: uczniowie – Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron oraz nauczyciele – Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek. (k)

News will be here