Gotowania uczyły się na Sycylii

Dziesięć uczennic i dwie absolwentki ZSP nr 1 w Krasnymstawie uczestniczyły w praktykach zawodowych z dziedziny gastronomii, zorganizowanych na Sycylii przez Fundację „Zielony Słoń”.

Po naukę do Włoch pojechały: Julita Błasiak, Iwona Chruściel, Karolina Wojtal, Monika Matycz, Dorota Szymaszek, Klaudia Pylak, Magdalena Bożek, Dominika Chmiel, Patrycja Kapeluszna, Aleksandra Furgała, Natalia Basa i Klaudia Haratym. Wyjazd był możliwy dzięki współpracy ZSP nr 1 z Fundacją „Zielony Słoń”, która realizuje projekt „Praktyki gastronomiczne na Sycylii”. Miejscem nauki była Barcellona Pozzo di Gotto, miejscowość położona na północnym wybrzeżu Sycylii. W ramach praktyk uczennice z Krasnegostawu uczyły się planowania produkcji danej potrawy, monitorowania stanu zapasów i składania zamówień, obsługi wybranych urządzeń gastronomicznych, utrzymywania bezpiecznego i higienicznego miejsca pracy, czy przyjmowania zamówień i informowania gości o wyborze posiłku. Na zakończenie otrzymały certyfikat kwalifikacyjny Rocca oraz EUROPASS. Po powrocie podzieliły się z innymi uczniami ZSP nr 1 swoimi spostrzeżeniami oraz kilkoma przepisami. Można się z nimi zapoznać na blogu szkoły pod adresem: kulinarnizsp1kras.blogspot.com. (k)