Grzyby na wystawie

Które grzyby są jadalne, a które trujące? Krasnostawski sanepid znalazł dobry sposób na to, aby propagować wiedzę o leśnych przysmakach. To wystawa grzybów pod patronatem Starostwa Powiatowego w Krasnymstawie.

Amatorów grzybobrania jesienią jest wielu. Nie wszyscy potrafią prawidłowo rozpoznać gatunki grzybów, a zatrucie nimi bywa bardzo niebezpieczne. Aby lepiej przybliżyć tę tematykę grzybiarzom, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Krasnymstawie zorganizowała wystawę grzybów. Okazy zgromadzono w Starostwie Powiatowym w Krasnymstawie.

Goście mogli obejrzeć ekspozycję grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących oraz zasięgnąć porad specjalisty w tej dziedzinie. Wszystkie okazy były fachowo opisane. Bezpłatne porady można też na bieżąco uzyskać w krasnostawskim sanepidzie. Udziela ich Beata Błaszczak, specjalista w dziedzinie grzyboznawstwa oraz Monika Brzyszko, państwowy powiatowy inspektor sanitarny z uprawnieniami klasyfikatora grzybów.

Uczestnicy wystawy dowiedzieli się, że zbierać należy tylko te grzyby, co do których nie ma żadnych wątpliwości, iż są jadalne. Fachowcy radzą, aby zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek. Początkując

y grzybiarz powinien zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących.

Nie należy zbierać grzybów w okolicach zakładów przemysłowych, wysypisk śmieci i w przydrożnych rowach o dużym natężeniu ruchu, gdyż grzyby wchłaniają metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Należy pamiętać, aby zbierać grzyby w przewiewne kosze a nie w reklamówki foliowe, gdyż powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów. Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo. Grzyby nie powinny być spożywane przez małe dzieci i osoby starsze. Z jedzenia grzybów powinny zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym. (opr. mo)

News will be here