Internetowy warzywniak

NaturalnieLokalnie.com to internetowy targ-warzywniak z produktami od lubelskich rolników i gospodarzy. Chociaż firma działa od niedawna, już ma bardzo dużo klientów, a grono miłośników ekologicznych produktów stale rośnie.
Skąd pomysł na taką działalność? Agnieszka Zapała, pomysłodawczyni Naturalnie Lokalnie, mówi, że wszystko zaczęło się od poszukiwań smaków dzieciństwa, takich, które pamięta się z domu dziadków: malinowych pomidorów, truskawek pachnących słońcem, prawdziwego masła z wiejskim chlebem. – Szukając tych prawdziwych smaków, w okolicach Zamościa, ale nie tylko, znaleźliśmy bardzo dużo ekologicznych gospodarstw, które nie używają żadnych nawozów i pestycydów, pozwalają działać naturze i w ten sposób rosną najsmaczniejsze owoce, warzywa, zioła – mówi pani Agnieszka.
Naturalnie Lokalnie nawiązało stałą współpracę z kilkoma gospodarstwami z certyfikatami ekologicznymi. – Współpracujemy z małymi gospodarstwami, które wyrabiają produkty według tradycyjnych receptur, bez konserwantów, polepszaczy smaków i chemii. Szukamy niepryskanych warzyw, owoców i przetworów, które z nich powstają. Szukamy gospodarstw, w których żyją szczęśliwe zwierzęta, bo wierzymy, że tylko produkty pochodzące od dobrze traktowanych zwierząt mogą dobrze smakować – dodaje Agnieszka Zapała.
W ofercie Naturalnie Lokalnie można znaleźć m.in. owoce i warzywa sezonowe, jajka, ziarna, wypieki – chleby na zakwasie, oleje ekologiczne, sery, w tym długo dojrzewający, mleko, śmietanę, przetwory z owoców: konfitury, musy, galaretki, soki, mąki, miody, pierożki, krokiety i ciasta. Właściciele portalu szczególnie polecają spróbować jaglaka i gryczaka oraz piernika z marchwi.

Naturalnie Lokalnie dowozi zamówione produkty raz w tygodniu, najczęściej do Lublina, Świdnika, Zamościa i okolic tych miast. Produkty dostarczają do domu lub pracy, bo takich zamówień jest coraz więcej. Zamówienia można składać do poniedziałku. W środę rano produkty są zabierane z gospodarstw, a później rozwożone.
Katarzyna Gałka