Jak karmić maluszki

Wrzesień to nie tylko początek nowego roku szkolnego, ale i czas, gdy najmłodsi po raz pierwszy idą do żłobka czy przedszkola. Aby proces adaptacji przebiegał jak najbardziej łagodnie, warto wcześniej przygotować malucha na nowe wyzwania, także te żywieniowe.


– Żłobkowe czy przedszkolne menu może się znacznie różnić od tego, do którego dziecko jest przyzwyczajone w domu. Powinno być jednak zgodne z aktualnymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia. Warto stopniowo przygotowywać malucha do nowych wyzwań, także tych związanych z żywieniem. W tym celu rodzice, również w domu, powinni uczyć go samodzielnego jedzenia, ustalać zasady panujące przy stole, a także pilnować stałych pór posiłków oraz określonego czasu na ich spożycie – radzi Anna Sobolewska-Wawro, specjalista ds. żywienia edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

To ważne, bo dziecko przebywa w żłobku czy przedszkolu średnio od 8 do 10 godzin dziennie. To tam je trzy ważne posiłki każdego dnia, zasiadając do pierwszego i drugiego śniadania oraz obiadu. Posiłki powinny być zróżnicowane i zawierać zarówno warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleko, jak i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja. Specjaliści zalecają, by kolacja, którą dzieci zjedzą z rodzicami, zawierała produkty uzupełniające przedszkolna dietę.

Warto więc śledzić na bieżąco menu naszych pociech, tym bardziej, że najnowsze dane na temat żywienia dzieci są alarmujące. – Aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie. Porównywalny odsetek spożywa za mało mleka i produktów mlecznych, co przekłada się na powszechne niedobory m.in. wapnia, witaminy D czy potasu – mówi Anna Sobolewska-Wawro.

W układaniu menu dziecięcych posiłków można posłużyć się kalendarzem żywienia dziecka, który o rci z dziedziny żywienia. Istotne jest zwłaszcza 1000 pierwszych dni życia malucha (do 36. miesiąca życia), podczas których mamy realny wpływ na jego zdrowie i późniejsze nawyki żywieniowe. Kalendarz żywieniowy dostępny jest do darmowego wydruku na stronie: www.1000dni.pl/kalendarz-zywienia. Sami też powinniśmy dawać dobry przykłada naszym dzieciom, wybierając wodę do picia czy sięgając po owoce i warzywa. Emilia Kalwińska

Zdrowe pokolenie

W 2018 roku opublikowano nowe normy żywienia dzieci w żłobkach i klubach malucha, a także znowelizowano ustawę o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3. Od stycznia br. to na organizatorach żywienia zbiorowego w żłobkach spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie dzieciom pełnowartościowych posiłków, przygotowanych w oparciu o najnowsze normy i zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Aby ich wspomóc, w tym roku do wszystkich placówek trafi poradnik przygotowany przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Matki i Dziecka i Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” dzięki wsparciu Fundacji NUTRICIA „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń”. Można go również za darmo pobrać ze strony Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”.