Kulinarna Bitwa Regionów

Laureaci

Soczysta pierś z kaczki z paluchami kulaszy w towarzystwie sosów, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich „Swojaki” w Tarzymiechach Trzecich, została uznana za najlepsze danie w powiatowych eliminacjach kulinarnego konkursu „Bitwa Regionów”, który odbył się podczas „Święta Czosnku” w Rudniku.

Organizatorami „Święta Czosnku” były Biblioteka Publiczna Gminy Rudnik oraz samorząd gminny. Impreza przyciągnęła tłumy gości, którzy mogli nie tylko posmakować specjałów przygotowanych przez panie z kół gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu krasnostawskiego, ale też podziwiać stoiska lokalnych wystawców i twórców. Dodatkowo niedzielne popołudnie umilały występy kapel i zespołów: „Sami Swoi” z Rudnika, „Śpiewające Ludki” i „Dziewczęca Banda” z Gorzkowa, „Krajka” z Kraśniczyna, „Kapela Wujka Romana” z Żółkiewki, „Uroczysko” z Krasnegostawu, „Siedliszczanki” z Fajsławic oraz wokalistki Magdaleny Maj.

Motywem przewodnim wydarzenia był oczywiście uprawiany w gminie Rudnik czosnek. Prelekcję o właściwościach tej niedocenianej rośliny wygłosił prof. dr hab. Waldemar Gustaw z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Imprezie towarzyszył piknik z produktem polskim, w ramach którego dwadzieścia jeden kół gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu krasnostawskiego zmagało się w powiatowych eliminacjach kulinarnej „Bitwy Regionów”. Komisji konkursowej przewodniczył Grzegorz Barwiński ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy. Konkurs bezapelacyjnie wygrała soczysta pierś z kaczki z paluchami kulaszy w towarzystwie sosów. Tę przepyszną potrawę przyrządziły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Swojaki” w Tarzymiechach Trzecich z gm. Izbica. Drugą nagrodę otrzymały panie z KGW „Wszyscy Razem” w Równiankach, gm. Rudnik, które przygotowały czosnkowy krem z równiańskim podpłomykiem. Trzecie miejsce zajęło KGW w Piaskach Szlacheckich, gm. Gorzków. Panie mogły pochwalić się smaczną kiszką szlachcica.

Komisja konkursowa przyznała także trzy wyróżnienia. Otrzymały je: KGW Bzowiec z gm. Rudnik za chlebek czosnkowy z bzowskim smarowidłem, KGW Chłaniów z gm. Żółkiewka za pierożki z bobem oraz KGW Kreatywne Marysieńki z gm. Fajsławice za pasztet z soczewicą i ziołami. Ponadto w kulinarnej „Bitwie Regionów” uczestniczyły jeszcze koła gospodyń wiejskich z: Jaślikowa, Zażółkwi, Fajsławic, Łopiennika Dolnego Kolonii, Żółkiewki, Poperczyna, Rudnika, Małochwieja Dużego, Wierzbicy, Brzezin, Bończy, Zastawia Kolonii i Łan oraz Przedmieścia Góry w Krasnymstawie.

Nagrody zwycięzcom wręczali: Teresa Hałas – poseł na sejm, Ewa Szałachwiej – dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, Paweł Kucharczyk – wójt gminy Rudnik. Oprócz nagród finansowych za najlepsze dania panie z KGW otrzymały przepustkę do wojewódzkiego etapu konkursu. (ps)

KGW Piaski Szlacheckie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here