Nagrodzone za potrawy

Uczennice klasy III Technikum im. Augusta Cieszkowskiego przy ZSCKR w Siennicy Różanej Nika Wójtowicz i Dominika Zaj wzięły udział w konkursie „Polskie danie eksportowe” zorganizowanym przez Agencję Rynku Rolnego i w nagrodę pojechały do Poznania na Targi Polagra Food.

 

Nika i Dominika kształcą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Konkurs, w jakim brały udział, polegał na zaprezentowaniu potrawy tradycyjnej lub regionalnej, która może stać się polskim daniem eksportowym. Uczennice z Siennicy Różanej wybrały potrawy regionalne z Lubelszczyzny – piróg biłgorajski i flaki zamojskie. W nagrodę otrzymały zaproszenie na Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food 2016 w Poznaniu. Wzięły również udział w warsztatach inspiracyjnych prowadzonych przez jednego ze znanych kucharzy i właściciela Akademii Kulinarnej – Marcina Budynka. Warsztaty odbyły się 29 września pod hasłem „Droga sukcesu w gastronomii”. Po ich zakończeniu dyrektor biura Agencji Rynku Rolnego Paweł Kocon wręczył Nice i Dominice upominki za udział w konkursie. Pobyt na Targach był dla uczennic okazją do zapoznania się z nowymi produktami i z kompleksową ofertą branży spożywczej. (k)