Mamy najsłodsze dziewczyny w Polsce

Uczennice Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie zdobyły Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2016 w Warszawie i zostały zakwalifikowane do finału Pucharu Świata Młodych Cukierników.
Ekipa z Lublina będzie reprezentować Polskę w styczniowych mistrzostwach w Rimini we Włoszech. Młode cukierniczki: Agata Wolfram i Renata Buczek z Technikum Przemysłu Spożywczego rozpoczęły gorący czas przygotowań do mistrzostw świata. Pod okiem nauczyciela praktycznej nauki zawodu i mistrza cukiernictwa, pana Tomasza Machonia, zdobywają niezbędną wiedzę, pracując ciężko, po 8 godzin dziennie, z takimi materiałami, jak lukier czy czekolada. Pasję do pieczenia obie dziewczyny wyniosły z domu. – Moja babcia piekła różne ciasta, a potem ja się starałam, żeby co tydzień w domu było coś słodkiego – mówi Agata Wolfram. Na co dzień dziewczyny w domach pieką ciasta, torty i inne słodkie wypieki. W szkole uczą się pracy z tak wymagającym i drogim surowcem jak czekolada. Obecnie uczennice klasy III mają miesięczne praktyki, więc cały wolny czas poświęcają na doskonalenie swoich umiejętności – Zdarza się, że cały dzień wylewamy np. korpusy z czekolady. Ale jak ktoś chce być najlepszy, to musi ćwiczyć – stwierdza Renata Buczek. Ulubionym produktem obu dziewczyn jest zdecydowanie czekolada.

Wśród 10 drużyn najlepszych świata

Dziewczyny będą rywalizowały ze ścisłą czołówką młodego cukiernictwa na świecie i należą do jednych z najmłodszych uczestniczek, bo górna granica wieku wynosi 23 lata. W Pucharze Świata Młodych Cukierników bierze udział tylko 10 wybranych drużyn z całego globu. Dla lublinianek to ogromne wyróżnienie, szansa, ale i odpowiedzialność, bo reprezentują całą Polskę. Styczniowe zawody we Włoszech potrwają dwa dni. – Uczestnicy konkursu mają do wykonania dwa eksponaty artystyczne: jeden z czekolady, a drugi z karmelu o wysokości minimum metr dwadzieścia. Muszą wykonać także ręcznie formowane, praliny z foremek praliny, cztery rodzaje ciast i dwa rodzaje deserów. Jeden ma być na talerzu i dodatkowo mają też być lody i deser w szkle, który ma odzwierciedlać pochodzenie kraju – wyjaśnia Tomasz Machoń. Tematem całego konkursu jest „Planeta Fantazja”. W przygotowaniach do zawodów pomaga lubelskie liceum plastyczne, które przygotowuje makiety eksponatów artystycznych zainspirowane tematem konkursu. Na bazie tych makiet powstaną później konkursowe eksponaty z czekolady i karmelu. – Musimy jeszcze przećwiczyć cały proces, żeby na mistrzostwach było szybciej. Powinniśmy zastosować wszystkie techniki: rzeźbienia, przeciągania, wylewania i malowania. Im więcej technik zastosujemy w naszym eksponacie artystycznym, tym więcej dostaniemy punktów – mówi Tomasz Machoń. Dziewczynom potrzebne są też prywatne lekcje specjalistów w dziedzinie cukiernictwa. Już wkrótce czekają je wyjazdy do Krakowa czy Warszawy, gdzie swoją wiedzą podzielą się z nimi doświadczeni cukiernicy. Po powrocie do Lublina na pewno kilkakrotnie przećwiczą cały proces produkcji konkursowych wypieków. Wszystko wskazuje na to, że czeka je bardzo słodka i pracowita jesień. Mistrzostwa Cukiernictwa organizowane są przez Rimini Fiera Spa pod patronatem E. Coccolo Chroti i są marką Roberta Rinaldini. Odbywają się cyklicznie od 2011 r., co dwa lata (w latach nieparzystych) w 2017 roku odbędzie się czwarta edycja. Drużyna z Lublina po raz pierwszy zakwalifikowała się do udziału w mistrzostwach świata.
Emilia Kalwińska