Nauka smakowania

32 lubelskie placówki oświatowe otrzymały w ubiegłym tygodniu pierwsze w kraju miejskie certyfikaty „Szkół Promujących Zdrowie”.
Okazją był Festiwal Szkół Promujących Zdrowie, który odbył się w ubiegły wtorek, 17 października w Szkole Podstawowej nr 40 przy ul. Róży Wiatrów 9. Lublin jako jedyne miasto w Polsce z własnej inicjatywy promuje zdrowy i aktywny styl życia wśród dzieci i młodzieży szkolnej zachęcając placówki oświatowe do ubiegania się o zdobycie takich certyfikatów.
– W ramach tej idei organizowane są, w sposób kompleksowy i systematyczny spotkania, warsztaty i szkolenia w obszarze profilaktyki i promocji szeroko pojętego zdrowia: prawidłowego odżywiania, aktywności fizycznej, bezpieczeństwa, zdrowia psychicznego i społecznego – mówi Olga Mazurek-Podleśna z biura prasowego ratusza.
Placówki organizują wspólne przedsięwzięcia z uczestnictwem zaproszonych do współpracy osób i instytucji ze środowiska lokalnego oraz doradców metodycznych. Aktualnie na terenie miasta Lublin 62 szkoły, przedszkola i placówki oświatowe znajdują się na różnych etapach realizacji programu. Ci, którzy odebrali już certyfikaty, nie kryli swojej radości i deklarowali chęć jego przedłużania na kolejne lata.
– Zdrowe odżywienie to temat bardzo szeroki. Warto poświęcić mu czas, bo ważne jest nie tylko to, jak dzieci jedzą, ale i gdzie one jedzą. Podczas procesu certyfikacji zorganizowaliśmy wiele konkursów: między innymi konkurs na zdrowe śniadanie i zwierzątko z owoców i warzyw – mówi Paweł Krysa, dyrektor Zespołu Szkół nr 9 w Lublinie. – Dzieci razem ze swoimi rodzicami bardzo chętnie się angażowały i miały naprawdę wspaniałe pomysły – dodaje.

Widać zmianę nastawienia

We wszystkich nagrodzonych certyfikatem szkołach widać zmianę w podejściu do karmienia dzieci. – Certyfikat to wielkie wyróżnienie, jesteśmy jednym z niewielu miast w Polsce, które tak prężnie popiera zdrowe żywienie i zdrowy styl życia, a wszystko to z korzyścią dla dzieci – mówił Jarosław Sierocki, wicedyrektor SP 40, która była gospodarzem wydarzenia.
A jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany posiłek dla uczniów i przedszkolaków? – Musi składać się z pięciu posiłków wykonanych z odpowiednich składników. Zaleca się, żeby młodzież spożywała dwa razy dziennie posiłki mleczne. Na drugie śniadanie warto przygotować dziecku kanapkę z warzywami, które mu smakują, a na deser dać ulubione owoce. Zaleca się pieczywo razowe, płatki jęczmienne i gryczane, a nie słodkie płatki popularnych firm spożywczych, które mają dużo cukru i soli – wyjaśnia Jan Cal, nauczyciel z Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 15, mieszczącej się w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 1. Niestety, rodzice nie są najlepszym przykładem dla swoich dzieci. – Bardzo często robię zakupy w hipermarketach i widzę, co dorośli wkładają do koszyków. Ulegają zachciankom dzieci i biorą słodkie napoje, chipsy, kilka pudełek ciastek. Rodzice nie są dobrze edukowani, a telewizja w okresie największej oglądalności nie promuje zdrowego trybu życia – ubolewa pan Jan. – Powinniśmy sięgać po to, co lokalne i sezonowe, np. jabłka, śliwki i oleje, z których słynie Lubelszczyzna, bo wzrasta otyłość wśród dzieci i ich problemy ze zdrowiem – dodaje nauczyciel.
Emilia Kalwińska

Zgodnie z opracowanymi przez Kuratorium Oświaty w Lublinie zasadami przyznawania tytułu Szkoły Promującej Zdrowie oraz etapami zdobywania Wojewódzkiego Certyfikatu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, przedszkola, szkoły i placówki po uzyskaniu Miejskiego Certyfikatu mogą zostać przyjęta do sieci wojewódzkiej i po minimum dwóch lata pracy starać się o nadanie Wojewódzkiego Certyfikatu, którego otrzymanie uprawnia do wnioskowania po kolejnych 3 latach pracy o nadanie Krajowego Certyfikatu Szkoła Promująca Zdrowie.