Odkrywali smaki dzieciństwa

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego Oddział w Lublinie.

 

56-copyUczestników warsztatów powitała wicedyrektor Anna Kowalik. Zajęcia pod hasłem „Smaki dzieciństwa” dotyczyły produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad zdrowego żywienia. W przedsięwzięciu wzięło udział 20 uczniów z klas I, II, III technikum, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz panie z Agencji Rynku Rolnego: Justyna Marciniak, Magdalena Smolira i nauczyciele przedmiotów zawodowych. Zajęcia prowadził kucharz Artur Wawer z firmy Awangarda. Pod okiem doświadczonego szefa kuchni uczniowie przygotowali następujące potrawy: krem z dyni ze świeżym imbirem, zupę cebulową z serem korycińskim, pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną z kwaśną śmietaną, tradycyjny makaron z sosem kurkowym, kurczaka gotowanego w niskiej temperaturze, roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem, surówkę z marchewki z czarnym sezamem. Po części oficjalnej spotkania odbyła się prezentacja dań i degustacja potraw. (k)