Piwo z Kraśniczyna?

Jest szansa by i w Kraśniczynie produkowano coraz popularniejsze piwa rzemieślnicze. Inwestycję taką planują przedsiębiorcy z Nasutowa w gminie Niemce.

Polska przeżywa prawdziwy bum na tzw. piwa rzemieślnicze, powstające w małych browarach, jedynie w oparciu o naturalne składniki. Coraz popularniejsze stają się tzw. Ale, czyli piwa górnej fermentacji drożdży (np. American Pale Ale, Indian Pale Ale, czy irlandzkie Stouty). Mają one z reguły bogatszy i intensywniejszy smak od dominujących przez lata w naszym kraju piw dolnej fermentacji – lagerów, czy pilsów. Dziś jest szansa na to by browar rzemieślniczy powstał też w Kraśniczynie. Z pomysłem jego utworzenia wystąpili przedsiębiorcy z Nasutowa w gminie Niemce.
– Chcą, by browar powstał w budynku po byłej piekarni przy ul. Polnej – mówi Marian Książek, kierownik referatu ochrony środowiska w gminie Kraśniczyn. – Inwestycja jest jednak na dość wczesnym etapie planowania, na razie pracujemy nad wydaniem stosownych decyzji środowiskowych – dodaje. Do tematu będziemy wracać. (ik)