Po naukę do Hiszpanii

Młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie uczestniczyła w praktykach gastronomicznych w Hiszpanii organizowanych we współpracy z fundacją „Zielony Słoń”.

Praktyki u hiszpańskich pracodawców odbyło 16 uczniów ZSP nr 1. W ramach projektu sfinansowano zakwaterowanie, wyżywienie oraz koszty podróży. Trzytygodniowy pobyt w Hiszpanii to czas pełen wrażeń oraz sumiennej pracy. Miejsce, które stało się domem dla praktykantów, to rezydencja w przepięknym mieście Ubeda, położonym w Andaluzji.

Ubeda to Miasto Światowego Dziedzictwa, znane z zabytków wpisanych na listę Unesco: szlaku ceramicznego i muzeum garncarstwa Paco Tito oraz muzeum produkcji oliwy. Miejscowa kuchnia i jej przysmaki to ochios – tradycyjny produkt piekarniczy i churros z czekoladą – słodycz zazwyczaj jadany na śniadanie.

Wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk oraz znajomość języka hiszpańskiego na poziomie podstawowym. Opiekunami praktyk były Monika Łepik i Małgorzata Jędruszczak. (k)

News will be here