Nowa Fabryka Cukierków „Pszczółka”, wybudowana w Specjalnej Strefie Ekonomicznej na Felinie, rozpoczęła produkcję nowych słodyczy. Lada dzień klienci w sklepach w całej Polsce, oprócz znanych i lubianych od lat karmelków, będą mogli kupić także pralinki, cukierki czekoladowe oraz galaretki.
– Z satysfakcją mogę powiedzieć, że rozpoczynamy właśnie nowy etap działalności Fabryki Cukierków „Pszczółka”. Cieszę się, że możemy zaoferować produkty, które do tej pory nie były dostępne w naszej ofercie. Jesteśmy jednym z najbardziej znanych producentów karmelków, a dzięki rozszerzeniu portfolio będziemy mogli rozwijać się na rynku wyrobów czekoladowych i konkurować z najlepszymi – mówi Aleksander Batorski, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka” sp. z o.o.
W okresie jesienno-zimowym na sklepowych półkach pojawi się aż sześć nowych rodzajów cukierków. Będą to Czekoladowe Fantazje, czyli cukierki z delikatnym kremem o smaku kokosowym, adwokatowym, kawowym, pistacjowym oraz Czekoladowe Sympatie – pralinki z nadzieniem o smaku śmietankowym i orzechowym. Wśród nowości są także Trufle Piknikowe, czy oblane deserową czekoladą – Michaśki. Z kolei miłośnikom owocowych smaków przypadną do gustu Pychałki, czyli truskawkowe cukierki z chrupkami, oblane czekoladą, które zostały wzbogacone o magnez.
Kolejną zupełnie nową kategorią cukierków, która wzbogaci ofertę „Pszczółki” są galaretki, a wśród nich – Słoneczne owocowe galaretki w cukrze z owocowymi sokami i witaminą C.
Barwne o nowoczesnej szacie graficznej opakowania z pewnością wyróżnią cukierki na sklepowych półkach. Wszystkie zawierają spójny element nawiązujący do zmienionego wizerunku „Pszczółki” – żółty kolor z elementami wiosennej łąki i logo, który pojawia się na wszystkich produktach i jest elementem identyfikacji wizualnej marki.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” – należąca do Krajowej Spółki Cukrowej SA – obecnie jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych. W swojej ofercie ma około 50 rodzajów cukierków. Co ważne, jest jedną z nielicznych firm działających na rynku słodyczy, w stu procentach z polskim kapitałem.
Nowy zakład produkcyjny, wybudowany za 153 miliony złotych, znajduje się w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Euro-Park Mielec Podstrefa Lublin, przy ulicy Spiessa 7. Powierzchnia nowej fabryki jest aż siedmiokrotnie większa niż starego zakładu przy ul. Krochmalnej, gdzie produkowane były karmelki. Znajdują się tu zautomatyzowane maszyny i urządzenia wiodących na rynku europejskim i światowym producentów, które charakteryzują się m.in. energooszczędnością i dużą wydajnością.
Dzięki uruchomieniu nowoczesnego zakładu produkcyjnego i rozszerzeniu gesty o nowe produkty, „Pszczółka” będzie mogła konkurować z największymi firmami z branży czekoladowej. Możliwe będzie rozszerzenie eksportu m.in. o tereny Europy Zachodniej. Prowadzone są także rozmowy z kontrahentami m.in. z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, Hongkongu, czy Kanady. Obecnie produkty z lubelskiej fabryki trafiają do sklepów m.in. w Dubaju, Azerbejdżanie, Jordanii, Estonii i Szwecji.
„Pszczółka” planuje także wejście do największych krajowych sieci handlowych
i dyskontów. KB
Pszczółka w liczbach
65 lat – tyle liczy sobie już lubelska fabryka cukierków
195 – liczba pracowników w nowym zakładzie, jest o ponad 70% większa niż w poprzednim
20 tys. mkw – tyle wynosi powierzchnia nowego zakładu przy ulicy Spiessa 7, jest siedem razy większa niż poprzedniego, znajdującego się przy ul. Krochmalnej
153 mln kosztowała budowa nowej Fabryki Cukierków Pszczółka