Ratusz ulży restauratorom

Symboliczny grosz za metr kwadratowy pasa drogowego – tyle ma wynieść w tym roku w Lublinie stawka za wynajem powierzchni pod ogródki gastronomiczne. Projekt uchwały w tej sprawie ma być procedowany w czwartek, 28 stycznia na najbliższej sesji rady miasta.

– Chcemy pomóc lubelskim restauratorom w tych trudnych dla nich czasach, zwalniając ich niemal całkowicie z opłat za wynajem powierzchni pod ogródki. To maksymalna przewidziana przepisami obniżka. Nie przewidują one stawki „0” – tłumaczy Justyna Góźdź z biura prasowego ratusza. Zgodnie z projektem uchwały, dzienna stawka za średniej wielkości ogródek wyniesie około 40 groszy. Ma obowiązywać od 1 stycznia do końca tego roku. Podobną mają zapłacić właściciele stoisk handlowych znajdujących się w pasie drogowym.

Projekt uchwały w tej sprawie prezydent Krzysztof Żuk skieruje pod obrady na najbliższą sesję rady miasta. Odbędzie się ona w czwartek, 28 stycznia. – Lokalni przedsiębiorcy są ważnym elementem miejskiego systemu, dlatego szczególnie zależy nam, aby mogli oni przejść przez ten kryzys tak łagodnie, jak tylko jest to możliwe. Będziemy także dążyć do ujednolicenia stawek dla restauratorów na Starym Mieście i deptaku, który znajduje się poza pasem drogowym – mówi prezydent Żuk.

Obniżenie stawek dla ogródków gastronomicznych nadal obowiązuje na deptaku. Taka forma wsparcia jest cały czas możliwa w ramach obowiązującego lubelskiego pakietu wsparcia covidowego dla lokalnych przedsiębiorców i organizacji pozarządowych. – Pakiet daje również możliwość m.in. skorzystania z ulg dla podmiotów będących dzierżawcami bądź najemcami nieruchomości stanowiących własność miasta. Oferowana pomoc dotyczy także podatków lokalnych. Można skorzystać z odraczania terminów płatności bądź rozłożenia płatności na raty – wylicza J. Góźdź.

W Lublinie trwa też akcja #ratuJEMYgastro. Jej celem jest zwrócenie uwagi na trudną sytuację restauratorów i zachęcenie mieszkańców do tego, aby w czasie obostrzeń epidemicznych np. zamawiali posiłki do domu.  GR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here