SKENDE i IKEA zapraszają do Szwedzkiego Stołu

Na mapie kulinarnej Lublina pojawiło się nowe, unikalne miejsce spotkań stworzone przez SKENDE i IKEA. To Szwedzki Stół – przestrzeń łącząca w sobie kawiarnię i profesjonalne studio kulinarne, gdzie każdy będzie mógł także zorganizować swoje prywatne lub biznesowe wydarzenie. Nie zabraknie warsztatów gotowania, spotkań z ciekawymi ludźmi oraz pysznego jedzenia. Lokal dziś otworzył swoje drzwi dla pierwszych gości.


– Misją, która przyświecała nam podczas tworzenia tego miejsca była idea, aby integrować ludzi i dać im przestrzeń, gdzie spędzą czas razem i spotkają się przy wspólnym stole. Bez względu na to, czy jest to stół przy którym uczymy się gotować, ten przy którym jemy wspólnie posiłki, czy dyskutujemy nad firmowymi projektami i podejmujemy ważne biznesowe decyzje. Chcemy, aby każdy poczuł się tutaj jak u siebie – mówi Jacek Garbaczewski, dyrektor centrum handlowego SKENDE Shopping, mieszczącego się przy Al. Spółdzielczości Pracy w Lublinie.

W Szwedzkim Stole można zjeść śniadanie, lunch, odpocząć przy kubku gorącej kawy, wziąć udział w profesjonalnych warsztatach kulinarnych, ale także zorganizować swoje urodziny, czy przeprowadzić prezentację dla klienta lub kolegów z pracy. Przestrzeń zaprojektowana została w taki sposób, aby z powodzeniem łączyć wszystkie funkcjonalności.

Centralną część zajmuje duży stół, który na co dzień będzie do dyspozycji gości lokalu. Jednak podczas warsztatów kulinarnych zamieni się w roboczy blat, na którym wyodrębnionych zostanie 12 stanowisk przystosowanych do tego, aby przeprowadzić profesjonalne lekcje gotowania. Każdy będzie miał swoją płytę indukcyjną, niezbędny sprzęt, akcesoria kuchenne oraz produkty potrzebne do przygotowania dań. Na zapleczu znajduje się także

6 piekarników, które zostaną oddane do dyspozycji uczestników.

Zajęcia prowadzone będą przez prawdziwych pasjonatów gotowania, którzy zdradzą sekrety swojej kuchni. Oprócz praktycznych zajęć kulinarnych zaproszeni gości będą dzielili się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania, ekologicznego podejścia do przygotowywania posiłków i wcielania w życie zasad „zero waste” w kuchni, ale nie tylko. Już od października do końca roku, raz w miesiącu w Szwedzkim Stole gościła będzie Sara Ferreira, autorka bloga „Miss Ferreira”. Zajęcia z nią odbywały się będą bezpłatnie.

Osobnym miejscem w lokalu jest wydzielana tzw. szklarnia. Przestrzeń, która została zaprojektowana z myślą o zamkniętych spotkaniach. Jest odpowiednio wyciszona, co pozwala ograniczyć dźwięk dochodzący z lokalu, w wyposażeniu ma sprzęt audio oraz rzutnik. Idealnie nadaje się do prowadzenia spotkań biznesowych, prezentacji, ale także organizacji spotkań ze znajomymi.

Przestrzeń Szwedzkiego Stołu została zaaranżowana w skandynawskim stylu. Dlatego nie brakuje tu elementów drewnianych oraz zieleni. Całość wyposażenia pochodzi ze sklepu IKEA.

Projekt powstał we współpracy z lokalną Fundacją Rozwoju Designu LuCreate, z którą SKENDE współpracuje od początku swojego istnienia w Lublinie.

Szwedzki Stół zlokalizowany jest w centrum handlowym SKENDE, przy głównym wejściu od ulicy Kupieckiej.

Lokal dostępny jest z pasażu, ale ma też osobne, zewnętrzne wejście. Czynny jest w godzinach funkcjonowania centrum, czyli od pon. do sob. w godz. Od 10:00 do 21:00 oraz w niedziele handlowe od 10:00 do 20:00. imprezy zamknięte będą mogły odbywać się tu także w niedziele niehandlowe.

Szczegóły dotyczące miejsca oraz informacje na temat aktywności które będą się tu odbywały dostępne są na profilu na Facebooku: https://www.facebook.com/szwedzkistol88/ oraz Instagramie: https://www.instagram.com/szwedzkistol88/. KB

HARMONOGRAM WARSZTATÓW W SZWEDZKIM STOLE (PAŹDZIERNIK)

4 października (piątek) 11:00-13:00 Śniadanie po lubelsku – prowadzący Jarek Sak
11 października (piątek) 17:00-19:00 Zdrowe lunchboxy – prowadząca Agata Kornacka
16 października (środa) 17:00-19:00 Gotujemy z lodówkowych resztek – prowadząca Sara Ferreira
19 października (sobota) 11:00-13:00 Pizza dla mamy i taty (warsztaty dla dzieci) – prowadzący Jarek Sak
29 października (wtorek) 16:00-18:00 Od cuppingu do ulubionej filiżanki – prowadzący Piotr Kaczorowski

News will be here