Smakowity konkurs

Turniejowe zmagania cukierników

24 młodych piekarzy i cukierników rywalizowało w wojewódzkich turniejach piekarskim i cukierniczym, które odbyły się 4 stycznia w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie. Stawką był udział w ogólnopolskim finale


– To były wojewódzkie eliminacje w ramach 23. edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, 21. edycji Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki oraz również 21. edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego – mówi Maria Wesołowska, kierownik szkolenia praktycznego w ZSChiP.
Tematem konkursu cukierniczego był „Powiew wiosny”, stąd dekoracje, mimo trwającej „zimy”, nawiązujące już do cieplejszej pory roku. Zwycięzcy z Lublina będą zmagać się w finale ogólnopolskim. Chętnych do udziału w konkursach nie brakowało. – Uczniowie w dalszym ciągu wybierają zawód cukiernika czy piekarza. Zapotrzebowanie rynku pracy jest ogromne, zwłaszcza na piekarzy. Pracodawcy interesują się naszymi uczniami jeszcze podczas nauki w szkole. To zawód, który ma też coraz większe wymagania, bo oprócz znajomości technik wypieku, wymagana jest znajomość języka obcego zawodowego. Praca na nich czeka, zarówno w kraju jak i za granicą – dodaje Maria Wesołowska.
Najlepsi uczniowie od wczesnych godzin rannych zmagali się z zadaniami konkursowymi. Po zdaniu części teoretycznej, czekała na nich pięciogodzinna część praktyczna. Zadaniem cukierników było złożenie i udekorowanie tortu, wykonanie dwóch figurek marcepanowych, napisu z czekolady na złotej tacy i pięciu ciastek bankietowych na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną. Piekarze zaś musieli uformować i przygotować do wypieku: po dwie bułki pszenne i kajzerki, po cztery bułki plecionki, chałki, rogale i drożdżówki. Ukoronowaniem zadania było udekorowanie chleba „ciastem martwym”. – Mój tort będzie brzoskwiniowy na czekoladowych spodach z bitą śmietaną – mówiła podczas prac nad słodkim konkursowym dziełem Weronika Dziwisz, uczennica klasy drugiej z Zespołu Szkół w Trawnikach.
– Mam nadzieję, że moje ciasto będzie dobre. Składa się z bitej śmietany i marmolady porzeczkowej. Jako dekorację robię marcepanowe zwierzątka: króliczka i kaczki – mówiła Ewelina Nalewajek z Woli Przybysławskiej.
Piekarze też mieli pełne ręce roboty. – Przygotowuję drożdżówkę, zostały mi jeszcze chałki. To jest bardziej skomplikowane. W zawodzie piekarza, według mnie, ważna jest technika i przygotowanie. Ważniejsza nawet od siły rąk – mówił Wiktor Ujma, uczeń pierwszej klasy Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego. Wśród mężczyzn-piekarzy znalazła się też jedna dziewczyna. – Wybrałam zawód piekarza, bo mój poprzedni to był cukiernik. Wiadomo, że jest on ciężki dla kobiety, ale wszystkiego da się nauczyć. Najtrudniejsza jest chyba siła rąk, chociaż wolałabym pracować jako piekarz niż cukiernik – przyznaje Kinga Rybak, uczennica Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie. Najlepsi w konkursie mogą liczyć na zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego i cenne nagrody rzeczowe. Emilia Kalwińska

Zwycięzcy eliminacji na szczeblu wojewódzkim: XXIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik – Sebastian Mastalerz, uczeń Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie. XXIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz – Kinga Rybak, uczennica Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie. XXI Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki – Łukasz Miazga, uczeń Zespołu Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach. XXI Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego – Sebastian Mastalerz, uczeń Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie.