Soja zamiast zboża

Rolnicy coraz częściej obsiewają pola soją. Roślina nie jest tak wymagająca jak zboża – potrzebuje znacznie mniej kosztownego nawożenia i zadowala się mniejszą ilością wody. Opłacalność plonów jest podobna jak w przypadku rzepaku.

Rosnące koszty produkcji rolnej, paliwa a przede wszystkim nawozów, które wzrosły o kilkaset procent w ostatnich miesięcy, skłaniają rolników do szukania alternatywnych i tańszych upraw. Niektórzy decydują się na uprawę soi, czyli rośliny z rodziny bobowatych. Na bazie soi wytwarza się m.in. olej, mączkę, kaszę a także poszukiwane przez wegan mleko sojowe. Dodatek soi do przetworów np. mięsnych podnosi ich…

Ciąg dalszy artykułu jest dostępny w wydaniu papierowym i w wydaniu PDF z 11.04.2022 r.

Doskonale rozumiemy, że sprzeczne informacje, fake newsy i plotki mogą wywoływać obawy. Cenimy Twój spokój, dlatego u nas dostaniesz tylko sprawdzone wiadomości i rzetelnie przygotowane materiały.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here