Tajemnica mielenia kawy

Źródło: Przyjaciele Kawy

Przygotowanie idealnej kawy jest z tylko z pozoru proste – aby wydobyć z niej bogaty smak, musimy zwrócić uwagę na kilka aspektów, a jednym z nich jest odpowiednie zmielenie ziaren. Okazuje się, że można je zmielić na różne sposoby w zależności od potrzebowanego rodzaju. Dowiedz się, w jaki sposób można zmielić ziarna kawy i jak to wpłynie na smak napoju. Zapraszamy do lektury!

Jak zmielenie kawy wpływa na jej smak

 Większość osób dla wygody kupuje już wcześniej zmieloną kawę, aby przygotowanie naparu było jak najszybsze i jak najmniej pracochłonne. Niestety, okazuje się, że kawa z wcześniej zmielonych ziaren jest najczęściej mniej aromatyczna, a także brakuje jej odpowiednich walorów smakowych. Dużą różnicę w smaku pasjonaci kawy odkrywają dopiero po kupieniu kawy w ziarnach i zmieleniu ich własnoręcznie w domu.

Utrata smaku jest spowodowana utlenianiem kawy, które następuje, kiedy świeżo zmielone ziarna mają kontakt z powietrzem. Dzieje się to zazwyczaj w przeciągu 15 minut od zmielenia, a po tym czasie kawa bezpowrotnie traci swój aromatyczny smak. Zmieloną kawę można na przykład zamknąć w szczelnym pudełku bez dostępu do powietrza, co powinno zatrzymać proces utleniania, ale niestety nie będzie smakowała tak samo, jak kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. Dla najlepszego smaku warto więc mielić kawę bezpośrednio przed jej użyciem, a wydobycie go dodatkowo podkreślają ekspresy do kawy.

Poza tym warto wiedzieć, że kawa może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, bazując na tym, w jaki sposób została zmielona. Ziarna kawy mogą być zmielone grubo lub drobno, warto więc mieć zawsze całe ziarna w zasięgu ręki i jeśli będziesz miał ochotę na przygotowanie kawy w wybrany sposób, będziesz mógł je odpowiednio zmielić.

Źródło: unsplash.com

Jak zmielić kawę w odpowiedni sposób

W zależności od tego, jak długo będzie zaparzana kawa, potrzeba trochę inaczej zmielonych ziaren. Wyróżnia się 7 stopni zmielenia ziaren kawy i każde z nich zaparza się w trochę inny sposób:

  • Bardzo grubo zmielone ziarna mają nieregularny kształt i spore kawałki. Taka kawa idealnie nadaje się do cold brew, czyli inaczej macerowania, a także do kawy po kowbojsku.
  • Grubo zmielona kawa ma całkiem spore kawałki i przypomina sól morską. Najlepiej sprawdzi się do perkolatorów oraz prasy francuskiej.
  • Średnio grubo zmielone ziarna przypominają grubszy piasek i idealnie nadają się do zaparzenia w chemeksie lub w bardziej popularnym Cafe Solo.
  • Średnio zmielona kawa ma teksturę drobnego piasku. Często jest używana do AeroPressu, ale najbardziej nadaje się do zaparzenia w ekspresach syfonowych oraz przelewowych.
  • Średnio drobno zmielona kawa jest trochę drobniejsza niż piasek. Zaparza się ją w zaparzaczach próżniowych oraz w dripie.
  • Drobno zmielona kawa jest najbardziej popularna i często znajdziesz ją w opakowaniach w supermarkecie. Używa się jej najczęściej do espresso oraz do zaparzania w ekspresie do kawy.
  • Bardzo drobno zmielone ziarna przypominają mąkę i są używane wyłącznie do kawy parzonej po turecku.

Źródło: freepik.com

Można łatwo zapamiętać, który stopień zmielenia łączy się z rodzajem zaparzania, posługując się zasadą, iż im dłużej kawa będzie zaparzana, tym grubiej powinny być zmielone ziarna. Dzieje się tak, ponieważ grubo zmielone ziarna długo oddają swój smak wodzie, a w przypadku drobno zmielonych, smak od razu się z nią miesza. Dzięki temu już nigdy się nie pomylisz i będziesz mógł wyciągnąć z kawy jak najwięcej smaku.

Czy mielić – ekspres do kawy pomaga wydobyć idealny smak

Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z domowym mieleniem kawy, aby wykorzystać ją do parzenia na różne sposoby, możesz zaopatrzyć się na przykład w młynek (więcej o wyborze młynka można przeczytać tutaj). Musisz jednak wiedzieć, że większość młynków ma bardzo prosty mechanizm i nie wszystkie mogą pozwolić Ci zmielić ziarna tak, jak tego oczekujesz.

W tym wypadku użyteczny może okazać się specjalistyczny ekspres do kawy, który ma również funkcję mielenia kawy przed jej zaparzeniem. Najlepsze modele nie tylko mielą kawę, ale również pozwalają użytkownikom wybrać stopień zmielenia. Jest to szczególnie pomocne, kiedy chcesz przygotować odpowiedni napój. Sprzęt tego typu od razu po zmieleniu przejdzie do parzenia, więc dodatkowo masz pewność, że kawa nie ulegnie utlenieniu i zachowa swój głęboki oraz mocny smak.

Możesz również poeksperymentować i spróbować przygotować kawę z pomocą moździerza lub innych narzędzi kuchennych. Musisz wiedzieć jednak, że na początku raczej nie osiągniesz wymaganego zmielenia i lepiej zaufać specjalistycznym sprzętom jak ekspres do kawy. Jednak, jak wiadomo, praktyka czyni mistrza – im więcej będziesz mielić ręcznie, tym lepiej będzie Ci to wychodzić.

Źródło: Przyjaciele Kawy

Podsumowanie

Moment mielenia ziaren kawy ma bardzo duże znaczenie, więc jeśli szukasz głębi smaku, najlepiej jest zrezygnować z wcześniej zmielonych ziaren dostępnych w marketach i zamiast tego mielić ziarna w domu bezpośrednio przed zaparzeniem. Dobrze jest też zmielić ziarna kawy samemu w domu za pomocą ekspresu do kawy, który od razu również ją zaparzy, co jest niezwykle wygodne i pozwala zachować głęboki smak.

Rodzaj zmielenia ziaren kawy również ma znaczenie, ponieważ w zależności od tego, jak drobno lub jak grubo będą zmielone, powinny być parzone w inny sposób. Zasada jest taka, że grubiej zmielone ziarna wolniej uwalniają smak, dlatego są na przykład idealne do kawy po kowbojsku, cold brew lub do prasy francuskiej. Z kolei drobno zmielone ziarna, na przykład w formie mąki, od razu uwalniają swój smak, więc najlepiej wykorzystać je na przykład do espresso lub do kawy tureckiej. 

Materiał partnera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here