W telewizji o fajsławickich skarbach

25 czerwca w porannym programie TVP3 Lublin „Między Wisłą a Bugiem” gościli mieszkańcy gminy Fajsławice Beata i Mariusz Sagan z Ksawerówki. Opowiadali oni o skarbach fajsławickiej ziemi i lasów.

Beata Sagan, wiceprzewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Razem Lepiej” w Ksawerówce, mówiła o syropach, nalewkach i przetworach przygotowywanych na terenie gminy Fajsławice. – Z kwiatów i owoców czarnego bzu, z młodych pędów sosny, pokrzywy przyrządza się zdrowe soki, syropy i nalewki, które chronią i wzmacniają drogi oddechowe, grzyby wykorzystywane są w gastronomii do przyrządzania smacznych potraw i przetworów, z czarnych jagód, jeżyn czy poziomek robi się pyszne konfitury i dżemy – opowiada Aleksandra Granat z urzędu gminy Fajsławice.

Udział w programie był również okazją do zaprezentowania na antenie potraw z dziczyzny, które przygotowały członkinie KGW „Razem Lepiej” – pieczone mięso sarny, potrawkę z dzika z rozmarynem i tymiankiem i wątróbkę z sarny z grzybami. Mariusz Sagan, prezes Wojskowego Koła Łowieckiego 151 Żubr, przybliżył z kolei widzom tradycję i kulturę łowiecką.

Podkreślił także współpracę koła łowieckiego z gminą Fajsławice – spotkania i pogadanki z uczniami gminnych szkół, udział w imprezach i konkursach. – Państwo Sagan pięknie promowali naszą gminę w mediach, za co im serdecznie dziękujemy – dodaje. Link do programu znajduje się na stronie internetowej urzędu gminy. (i)