Walentynki dla łasuchów

W walentyki przyjadą do Lublina najlepsi cukiernicy z Polski i zagranicy, żeby prezentować swoje wyroby na Festiwalu Czekolady, który odbędzie się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym przy ul. Grottgera 2


Pierwszego dnia festiwalu, 15 lutego, w godzinach 10-20 przedstawiciele polskich i zagranicznych manufaktur zaprezentują: czekolady, praliny, muffiny, torty, ciasta, ciastka, lizaki, fondue, czekoladę na gorąco i wiele innych słodkich niespodzianek.

Drugi dzień, 16 lutego, da również możliwość udziału w licznych warsztatach. Na najmłodszych czekają warsztaty robienia i dekorowania pralin z Manufakturą u Dziwisza, przygotowywania misiów, lizaków, cukierków, „zwierzaków” itp. Dzieci będą nawet malowały czekoladą… mural. Będzie też kurs zdrowych słodyczy dla dzieci, który poprowadzi dietetyczka i autorka książki „Wegańskie słodycze” Karolina Gawrońska.

Na warsztaty nie obowiązują zapisy. Bilety tylko 10 zł (on-line) – dzieci do 12. roku życia wchodzą za darmo.

Zrób to w domu

Od 13 do 17 w niedzielę również dorośli będą mogli uczestniczyć w różnych zajęciach z cukiernikami, którzy będą uczyć dekoracji tortów, modelowania masy lukrowej, przygotowywania ozdób z owoców. Beskid Chocolate Bean to Bar nauczy, jak („Od ziarna do tabliczki”) zrobić czekoladę w domu. Karolina Gawrońska odpowie na pytanie „Czy czekoladki i słodycze mogą być zdrowe?”. Przewidziano nawet projekcje filmu „Czekolada”, oczywiście z gorąca czekoladą. Strefa kreatywnych zabaw dla dzieci będzie też w czekoladowym klimacie.

– Czekolada pomaga, dlatego nasze tabliczki i słodycze trafią do honorowych dawców krwi, biorących udział w akcji „Oddaj krew za kuferek słodyczy”, w którą zaangażowała się lubelska Fabryka cukierków „Pszczółka” – podkreślają organizatorzy. (EM.K.)