Warsztaty bez glutenu i laktozy

(10 marca) „Bez glutenu i laktozy” to temat warsztatów, który odbył się w Gminnej Bibliotece Publicznej – Filia w Wytycznie, zorganizowany przez Klub Kobiet Aktywnych oraz GBP w Urszulinie. Lekcję gotowania bez glutenu i laktozy poprowadziły Barbara Maszewska i Magdalena Wesołowska- Gierlińska.
Panie udowodniły, że gotowanie bez glutenu nie musi być nudne, za to może być szybkie i smaczne. Dowodem na to były przygotowane proste, a zarazem zdrowe i smaczne posiłki: placki ziemniaczane z dynią, placki z kaszy gryczanej i warzywami, racuchy z płatków jaglanych, chleb orkiszowy, chleb z maki ryżowej, ciastka z ciasta kruchego, cappuccino z mąki bezglutenowej i z masą budyniową na mleku sojowym oraz pyzy z mięsem z indyka.
Degustacje były ważnym punktem programu, ale najważniejsze było oczywiście wspólne gotowanie. Uczestnicy warsztatów otrzymali przepisy na potrawy. (p)