Wielkie gotowanie

Już po raz trzeci w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie zorganizowano konkurs kulinarny „Gotowanie z VIP-ami”. Tym razem imprezie towarzyszyło hasło „Smaki regionu”.


W zabawie wzięli udział m.in.: starosta Janusz Szpak, przewodniczący rady powiatu Marek Nowosadzki, dyrektor SP ZOZ w Krasnymstawie Piotr Matej, wicemarszałek województwa lubelskiego Grzegorz Kapusta – Anna Adamska – dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie, a także uczniowie ZSP nr 1. Gotujących oceniało jury w składzie: Elżbieta Wójcik – prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie, Jacek Jakubczak – prezes Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy Region Lubelski, Anna Augustyniak – sekretarz województwa lubelskiego oraz Sławomir Kamiński – naczelnik wydziału oświaty, kultury, kultury fizycznej i turystyki krasnostawskiego starostwa. Uczestnicy zabawy mogli spróbować lokalnych potraw tj.: fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków (pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda oraz słodkości – bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu i ciasteczek z owocami. Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgała, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał Jakub Kalman. Imprezę zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko. (k)