Wigilijna rywalizacja

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyła się czwarta edycja konkursu bożonarodzeniowego pod hasłem „Smaki Polskiej Wigilii”.

Głównym celem konkursu było propagowanie i kultywowanie tradycji bożonarodzeniowych, prezentacja potraw wigilijnych i dekoracji stołu, a także promowanie niepowtarzalnych smaków. Do rywalizacji stanęło 22 zawodników: Aleksandra Rozwałko, Weronika Zakrzewska, Wiktoria Dębicka, Emilia Sysa i Marta Kawęcka, Agnieszka Dąbska, Malwina Adamczuk, Anna Szadura, Klaudia Wożakowska, Magdalena Tochman, Nika Wójtowicz, Dominika Zaj, Sebastian Górny, Kamil Chuszcza, Agata Jagniątkowska, Magdalena Żyłowska, Aleksandra Buta, Magdalena Sekuła, Patrycja Zaworska, Natalia Mazurek, Angelika Bednaruk i Ewelina Sitarz. Zwycięzców wyłoniło jury w składzie: Urszula Dobosz, Ewa Miszczak oraz Magdalena Adamczuk. Komisja oceniała smak i wygląd potraw, związek dania ze świętami Bożego Narodzenia oraz regionem, a także dekorację stołu. Po podsumowaniu głosów za najlepszą uznano grupę w składzie: Sebastian Górny i Kamil Chuszcza (z IV klasy Technikum), którzy przygotowali kutię i piernik. Drugie miejsce zajęły: Magdalena Sekuła, Patrycja Zaworska i Natalia Mazurek (uczennice z II i I klasy Technikum oraz I klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej), nagrodzone za barszcz czerwony z uszkami, rybę w kruchym cieście, paszteciki z grzybami, kompot z suszu i paluszki rybne ze szpinakiem w cieście francuskim. Miejsce trzecie zajęły: Magdalena Tochman, Nikola Wójtowicz i Dominika Zaj (z III klasy Technikum) za barszcz czerwony z sakiewkami i pasztecikami. Organizatorami konkursu byli nauczyciele przedmiotów zawodowych: Anna Watras-Lekan, Anna Rybak i Danuta Dudzic. (k)