Wyjątkowe kobiety, wyjątkowa gala

W sobotę, 4 września, w Kumowej Dolinie w Chełmie zorganizowano galę finałową III edycji Konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”. Wydarzenie, organizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, zgromadziło działaczki kół gospodyń wiejskich z całego województwa. Nad konkursem, pielęgnującym tradycyjną kuchnię i sztukę ludową, patronat honorowy objęła Pierwsza Dama – Agata Kornhauser-Duda.

Organizatorzy konkursu zwracają uwagę, że współczesne kobiety – gospodarne i wyjątkowe – są cichymi bohaterkami naszych „małych ojczyzn”. Stoją na straży domowego ogniska i piastują honorowe miejsce ambasadorek kultury danego regionu. Kobiety na wsi pełnią szczególną rolę, bo tam życie współczesne i tradycja wzajemnie się przenikają. Mając na uwadze ich trud oraz chęć zachowania dziedzictwa kulturalnego „Ziemi Lubelskiej” Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie zorganizował III edycję Konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”. Patronat honorowy nad konkursem objęła Pierwsza Dama – Agata Kornhauser-Duda. Do tegorocznej edycji konkursu zgłosiło się 308 kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. Dało to łącznie 1078 potraw, ciast i serwet, które były oceniane przez powołane komisje konkursowe.

Półfinały odbyły się w Chełmie, Zamościu, Białej Podlaskiej oraz Lublinie, obejmując zasięgiem powiaty: krasnostawski, włodawski, chełmski, zamojski, biłgorajski, hrubieszowski, janowski, tomaszowski, bialski, łukowski, parczewski, radzyński, lubelski, kraśnicki, łęczyński, lubartowski, świdnicki, opolski, puławski i rycki. Podczas półfinałów nagrody ufundowane przez Jarosława Stawiarskiego – marszałka województwa lubelskiego wręczali: Zdzisław Szwed – członek zarządu województwa lubelskiego, a także Ewa Szałachwiej – dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były lubelskie zioła, a panie mogły składać zgłoszenia w następujących kategoriach: „Ziołowe skarby kulinarne”, „Ciasto jak dawniej” oraz „Serweta inspirowana tradycją”. Wśród dań, które szczególnie zapisały się w historii kuchni regionalnej, obecnych na tegorocznych półfinałach nie zabrakło pierogów, hałajdy, lebiody czy parzybrody. W lokalnym menu pojawiły się też mięsiwa i ryby przygotowane w asyście ziół uprawianych na ziemi lubelskiej. W „słodkiej” części konkursu królowały zaś ciasta drożdżowe, ciastka przez maszynkę czy często zapomniany dziś metrowiec.

Podczas gali finałowej, zorganizowanej w sobotę, 4 września br. w Amfiteatrze „Kumowa Dolina” w Chełmie laureatki każdego z półfinałów konkurowały o miejsce na podium. W każdej kategorii przyznano nagrody finansowe o łącznej wartości 34 500, 00 zł. Laureaci otrzymali również pamiątkowe publikacje z drugiej edycji konkursu, opatrzoną słowem wstępnym Pierwszej Damy. Na galę finałową powołano komitet honorowy w skład, którego weszli: Mateusz Morawiecki – Prezes Rady Ministrów, Jacek Sasin – Wiceprezes Rady Ministrów i Minister Aktywów Państwowych, Grzegorz Puda – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Beata Mazurek – Poseł do Parlamentu Europejskiego.

Zwieńczeniem finału był recital Haliny Frąckowiak oraz występy zespołów ludowych tj.: „Bokoryna”, „Jawor”, „Drewutnia” oraz Kapeli „Wujka Romana”. Podczas sobotniej uroczystości można było też degustować produkty regionalne wpisane na „Listę Produktów Tradycyjnych”. Wydarzenie uatrakcyjniła też projekcja materiału filmowego z udziałem Karola Okrasy. W sobotniej gali uczestniczyło wielu znamienitych gości, w tym przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie na czele z marszałkiem województwa lubelskiego Jarosławem Stawiarskim. Wyniki III edycji konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” w najbliższym wydaniu „Nowego Tygodnia”. (opr. mo)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here