Ziemniaki królowały w Romanowie

Prawdziwie letnia, słoneczna pogoda towarzyszyła „świętu pieczonego ziemniaka” w Romanowie.

Zabawa rozpoczęła się od podsumowania konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pod hasłem „Jesienne smaki z ziemniakiem w roli głównej”. W konkursie udział wzięło pięć zespołów: KGW w Stryjowie, KGW w Tarnogórze, KGW w Wólce Orłowskiej, KGW w Dworzyskach i KGW w Romanowie. Potrawy oceniało jury na czele z wójtem Izbicy Jerzym Lewczukiem. W kategorii potrawa z ziemniaków „na słono” zwyciężyły kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami przygotowane przez KGW w Tarnogórze. Kolejne miejsca zdobyły kluski ziemniaczane z filetem z kurczaka w wykonaniu KGW w Dworzyskach, ziemniaki faszerowane autorstwa KGW w Romanowie, quiche przygotowane przez KGW w Wólce Orłowskiej oraz ziemniaki w waflu i kluski śląskie z sosem grzybowym z KGW w Stryjowie.

W kat. potrawa z ziemniaków „na słodko” bezkonkurencyjny okazał się sernik ziemniaczany autorstwa KGW w Tarnogórze. Kolejne miejsca: 2. Rogaliki ziemniaczane z KGW w Wólce Orłowskiej, 3. Obwarzanki ziemniaczane z KGW w Dworzyskach, 4. Racuchy ziemniaczane z KGW w Stryjowie, 5. Ciasto czekoladowe z KGW w Romanowie. Uczestniczący w imprezie goście mieli możliwość zakosztować jeszcze wielu innych potraw przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Romanowie, których głównym składnikiem był oczywiście ziemniaki, np.: zupa kartoflanka na swojskiej wędzonce, babka ziemniaczana, sałatka warzywna, placki ziemniaczane. (k)