16 stołów stanęło w Cejlonie

Ekipa „16 Stołów” z założycielem marki Dilmah

Pracownicy lubelskiej restauracji „16 Stołów” zostali laureatami konkursu na najlepszy autorski posiłek z towarzyszeniem dobrze zaparzonej herbaty. W nagrodę organizator – firma Dilmah – zaprosiła ich na pięciodniowe szkolenie na Sri Lance.
Lublinianie przyglądali się tradycyjnym uprawom herbaty i poznawali sztukę jej przygotowywania pod okiem Merrila J. Fernando – założyciela marki Dilmah oraz jego synów. – Szczególnie ciekawe były warsztaty, na których poznawaliśmy tajniki testowania serów z dobranymi do niego herbatami. Pomysł na początku wydawał się niecodzienny, bardzo innowacyjny, ale był strzałem w dziesiątkę. Aromaty, które zyskiwały sery dzięki herbacie i na odwrót, były dla nas niezwykłym doświadczeniem smakowym. Wiedzę, którą zdobyliśmy, chcemy wykorzystywać na co dzień w naszej restauracji – mówi Piotr Kwiatosz, współwłaściciel oraz szef kuchni restauracji „16 Stołów”. Dilmah to rodzinna firma produkująca najwyższej jakości herbatę cejlońską, tworzoną według tradycyjnej metody zbierania – dwa listki oraz pączek. To również pierwsza marka na Cejlonie, która nie wysyła surowca w świat, a cały proces wytwarzania, pakowania oraz wysyłania przeniosła na Sri Lankę, wspierając miejscową ludność oraz gospodarkę. Obecnie herbata Dilmah dostępna jest w ponad 100 krajach na świecie. (EM.K.)