Brzana na Gliniankach

Wędkarze z koła PZW „Brzana” rywalizowali o Puchar Prezesa Koła. Zawody rozegrano na chełmskich Gliniankach. Rywalizowało 24 wędkarzy, łowili metodą gruntową lub spławikową. Zdobywcą pucharu prezesa został Krzysztof Tarasewicz, który złowił 4870 g ryb, w tym największą rybę zawodów – leszcza o wadze 1380 g. Drugie miejsce zajął Dariusz Łagowski (748 g ryb), a trzecie Andrzej Lejman (496 g ryb). Po zakończeniu zawodów wędkarze pożywili się pysznym bigosem przygotowanym przez Tadeusza Skawińskigo.
Zarząd koła zaprasza do wzięcia udziału w zawodach na rzece Bug w Woli Uhruskiej zaplanowanych na 2 października br. Zapisy w sklepie „Clifford” w Chełmie. (r)

Łowili na Stańkowie

(18 września) Na zbiorniku Stańków rozegrano zawody wędkarskie o Puchar Prezesa Koła PZW Chełm Miasto. Pierwsze miejsce zajął Szymon Chciuk (1 pkt., 2154 g ryb), a kolejne: 2. Ryszard Ragaman (2 pkt., 1582 g), 3. Ernest Pękała (3 pkt., 1315 g), 4. Piotr Woźniak (4 pkt., 1277 g), 5. Rafał Pękała (5 pkt., 1010 g), 6. Henryk Krop (6 pkt, 904 g). Największą rybę zawodów (karaś, 430 g) złowił R. Ragaman. Sędziowali: Marian Giebudziński i Leszek Basaj. (r)

Koszenie roślinności wodnej

Ostatnie lata były dość ciężkie dla łowisk Okręgu Chełmskiego, ponieważ brak opadów spowodował znaczne obniżenie poziomu wód. Szczególnie zbiorniki retencyjne w takich warunkach obficie zarastały roślinnością wodną. W związku z licznymi sugestiami wędkarzy Zarząd Okręgu w Chełmie kupił kosiarkę wodną i przystąpił do koszenia. W tym roku wykoszono zbiornik w Dubience, kanał i starorzecze Pompka w Woli Uhruskiej, zbiornik Husynne oraz zbiornik Tuligłowy. W tej chwili wędkarze mają znacznie korzystniejsze warunki do wędkowania.

Zawody w Kole Cementowni Sum

Gruntowe Mistrzostwa Koła rozegrano na Bugu w Dorohusku. Sędziowali: Robert Kozak i Grzegorz Maksymiuk. Wyniki: 1. Krzysztof Jędrzejewski – 2 pkt. (1950 g), 2. Marian Grzywna – 8 pkt. (1355 g), 3. Lucjan Korzeniewski – 9 pkt. (2510 g), 4. Franciszek Zieliński – 10 pkt. (2680 g), 5. Józef Kowalski – 11 pkt. (660 g), 6. Jerzy Zieliński – 12 pkt. (745 g).
Towarzyskie zawody gruntowo-spinningowe odbyły się Bugu w Dorohusku. Sędziowali Marian Grzywna i Lucjan Korzeniewski. Wędkarze rywalizowali w dyscyplinach gruntowej i spinningowej. W spinningu zwyciężył Zbigniew Mordel, który złowił okonia o długości 24 cm. W gruncie pierwsze miejsce zajął Tadeusz Buda (1600 g), drugie – Wiesław Drozd (1430 g), trzecie – Jerzy Zieliński (890 g).

IV Gruntowe Grand Prix Okregu Chełmskiego

Zawody odbyły się na jez. Glinki w Orchówku. Startowało 39 wędkarzy. Sędziowali: Igor Gruszecki (sędzia główny), Jan Adamczyk, Joanna Kupisz, Marek Jaworski, Dariusz Łapiński, Jerzy Sposób i Zbigniew Świstoń. Wyniki drużynowe: 1. ChSM (Michał Skiba, Krzysztof Skiba, Stefan Adamowski) – 22 pkt., 2. Moczykije InteGracja (Andrzej Suprewicz, Albert Pikus, Bogusław Mazurek) – 23 pkt. (5090 g ryb), 3. Wodnik (Andrzej Koguciuk, Piotr Tymiński, Stanisław Kowalczyk) – 23 pkt. (4730 g ryb), 4. Krasnystaw Miasto (Sławomir Jarosz, Marek Szeniak, Maciej Woźniak) – 26 pkt., 5. Rejowiec Fabryczny Miasto (Piotr Bednarczuk, Krzysztof Bednarczuk, Krzysztof Holuk) – 28 pkt. (3485 g ryb), 6. Wojskowe (Marek Sawa, Tomasz Witowski, Krzysztof Jokisz) – 28 pkt. (3310 g ryb). Wyniki indywidualne: 1. Adam Żukowski ( LIN Sawin) – 2 pkt. (3185 g ryb), 2. Maciej Woźniak (Krasnystaw Miasto) – 4 pkt. (2630 g ryb), 3. Piotr Tymiński (Wodnik) – 5 pkt. (2190 g ryb), 4. Krzysztof Skiba (ChSM) – 6 pkt. (2880 g ryb), 5. Stanisław Kowalczyk (Wodnik) – 6 pkt. (1955 g ryb), 6. Krzysztof Bednarczuk (Rejowiec Fabryczny Miasto) – 7 pkt. (2015 g ryb). Największa rybę zawodów (leszcza o wadze 685 g) złowił Krzysztof Skiba z Koła ChSM. (kd)

Wodnik zaprasza

Koło PZW Wodnik w Chełmie zaprasza na zawody o Puchar Prezesa, które odbędą się 2 października na zbiorniku Husynne – w dwóch kategoriach: ryba drapieżna i ryba spokojnego żeru. Zbiórka zawodników o godzinie 6.00 na plaży. Zapisy w sklepie Wodnik w Chełmie, ul. Gdańska 11 lub pod telefonicznie – nr 82 564 31 63. (r)

News will be here