Lublin pyszny jak nigdy

Jednym z punktów Festiwalu był konkurs „Śniadanie po lubelsku”
Jednym z punktów Festiwalu był konkurs „Śniadanie po lubelsku”

Tłumy lublinian i turystów, także z zagranicy, gościły w Lublinie na IX edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Przez tydzień posmakować można było nie tylko przepysznych kulinarnych specjałów, ale i kultury, od muzyki, z włoskimi gwiazdami, takimi jak Al Bano & Romina Power, Drupi czy Sabrina, które wystąpiły w sobotni wieczór na Arenie Lublin, po teatr i film.
Motywem przewodnim dziewiątej edycji cieszącego się z roku na rok coraz większym zainteresowaniem festiwalu były włoska kuchnia i kultura. Słowem kluczem tegorocznej imprezy było „Amore”, a mottem „Lubelskie. Smakuj życie”.
Tradycyjnie już podczas festiwalu nie mogło zabraknąć naszych regionalnych smakołyków – potraw charakterystycznych dla Podlaskiego Przełomu Bugu, Zamojszczyzny i Ziemi Chełmskiej. Kulinarne pokazy zaprezentowali m.in. Stefan Unterkicher, słynny szef kuchni, gwiazda festiwalu, a także bardzo dobrze znani nad Wisłą Aleksander Baron, Jean Bos i Robert Makłowicz.
Już po raz drugi w ramach festiwalu odbył się konkurs „Śniadanie po lubelsku”, adresowany do lubelskich restauratorów, w którym do przyrządzenia najważniejszego posiłku dnia kucharze wykorzystywali najwyższej jakości produkty opatrzone marką Lubelskie, a także nawiązywali do tradycji kulinarnych naszego regionu. Rywalizowano w trzech kategoriach.
Najlepsze zdaniem jury śniadanie wegetariańskie, z plackami gryczanymi i wędzonym jajkiem przygotowała Willa Filiks z Nałęczowa. W kategorii „śniadanie wytrawne” wygrała Próba Cafe z tostami z chałki z bekonem, miodem, serkiem wiejskim i owocami, a w kategorii „śniadanie na słodko” Hotel Piano ze słodziakami z żelem owocowym, serkiem z białą czekolada i sosem z żurawiny.
Ważnym wydarzeniem 9. Europejskiego Festiwalu Smaku była rekonstrukcja uczty z 1569 roku, którą przygotowano po podpisaniu aktu unii lubelskiej. W gotyckim wirydarzu klasztoru ojców dominikanów stanęło dziewięć suto zastawionych stołów z różnymi potrawami. W menu znalazły się m.in. consomme z drobiu i dzikiego ptactwa doprawiane pieprzem, cynamonem, goździkami i szałwią, szczupak i baranek po polsku oraz kapłon w winie muszkatołowym
W niedzielę, na zakończenie festiwalu, odbyło się 16. Święto Miodu. Były degustacje pszczelich produktów, wykłady o tych owadach, konkurs jakości miodu, a nawet pokaz mody pszczelarskiej. KB

News will be here