Od cukiernika po optyka

W ubiegły wtorek mieszcząca się przy Alejach Racławickich szkoła zapraszała w swoje progi kandydatów do klas pierwszych. W ramach zespołu działają XII LO, Technikum Chemiczne, Technikum Przemysłu Spożywczego i Branżowa Szkoła Spożywcza I Stopnia. Uczniowie mogą w nich zdobyć takie zawody, jak: technik analityk, optyk, cukiernik, piekarz czy wędliniarz.
Podczas Dni Otwartych obecni uczniowie ZSChiPS prezentowali młodszym koleżankom i kolegom zdobyte w szkole umiejętności. Duże zainteresowanie wzbudzało stoisko uczniów Technikum Spożywczego, gdzie adepci tradycyjnych specjalności cukiernik i piekarz wykonywali marcepanowe figurki i zdobili chleby tzw. martwym ciastem niezwierającym drożdży. – W tym roku proponujemy także innowację pedagogiczną w zawodzie technik technologii żywności, wprowadzając nowy przedmiot – podstawy dietetyki, bo młodzież jest bardzo zainteresowana tą tematyką – mówi Maria Wesołowska, kierownik szkolenia praktycznego w ZSCHiPS. Uczniowie gimnazjum chętnie pytali swoich starszych kolegów o tajniki zawodu. – Kandydat na piekarza powinien mieć siłę, przydatną zwłaszcza do kręcenia chleba. Potrzebne jest też skupienie – mówi z przekonaniem Kamil Szczepański, uczeń klasy trzeciej. – Nasze praktyki zaczynają się już od pierwszej klasy. Najpierw jest to jeden dzień, potem dwa, a w trzeciej klasie już trzy dni w tygodniu spędzamy w zakładach piekarniczych, np. w LSS „Społem”. – Ja umiem już robić bułki kajzerki i rogale, czekam jeszcze na naukę wypiekania chleba na zakwasie – wylicza Kamil. – Chleb był, jest i będzie, więc nie boję się, że nie znajdę pracy – dodaje.

Chemia to przyszłość

Nie brakowało również zainteresowanych klasami chemicznymi i biologicznymi. – Najbardziej interesuje mnie chemia, zwłaszcza ta organiczna i biologia, a moim wymarzonym zawodem jest weterynarz – mówi Dionizy Jaworski, uczeń gimnazjum z Pliszczyna. Aby zachęcić Dionizego i jego rówieśników do kształcenia się właśnie w ZSChiPS, uczniowie Zespołu przygotowali pokazy chemiczne. – Będzie burza w próbówce, węże faraona, dymy, kolorki – wylicza dr Renata Jezior, nauczycielka chemii w ZSSiPCH. – Nasi uczniowie mogą kształcić się w zawodzie technika analityka medycznego czy chemicznego i w przyszłości pracować w przychodniach lub szpitalu. Obecnie wzrasta zapotrzebowanie na pracowników laboratoryjnych. Jeśli będą chętni do nauki, to w szkole jest miejsce nawet na pięć, sześć klas – dodaje dr Jezior. W tym momencie w ZSChiPS są trzy klasy analityczne, klasa technologa chemicznego i klasa kształcąca w nowej, wprowadzonej rok temu specjalności – optyka. (EM.K.)