Pstrąg rządzi, karp w cieniu

Na dożynkach można było skosztować m.in. smakowitych rybnych rolad

Budyń i mus z pstrąga to zwycięskie dania w konkursie gastronomicznym, który 3 grudnia przyciągnął do Jakubowic pod Lublinem smakoszy potraw z ryb. W imprezie wzięło udział 23 wystawców, którzy przygotowali do oceny 35 dań z ryb słodkowodnych.


Bigos rybny, ryby gotowane, smażone, wędzone i w galaretach, także pulpety, pasztety i pierogi z ryb – to wszystko czekało na gości dworku, którymi byli hodowcy, restauratorzy i amatorzy potraw z ryb. Królem stołów uginających się od smakołyków był pstrąg na siedem sposobów. Nieśmiało rywalizował z nim karp na modłę wołyńską – a więc duszony z winem i bulionem.
Stoiska dożynkowe wyróżniała w tym roku wyszukana estetyka serwowania potraw i elegancka obsługa stoisk. Wszystko było dopięte na ostatni guzik.
Dania oceniało jury w składzie: Dorota Kolankiewicz – malarka i artystka zespołu cygańskiego, Grzegorz Kapusta – Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Ryszard Montusiewicz – dyrektor Telewizji Polskiej Oddział Lublin, Włodzimierz Biaduń – Okręgowy Inspektor Pracy w Lublinie, Paweł Wielgosz – prezes Organizacji Producentów Polski Karp, Kazimierz Choma – dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Lublinie i Grzegorz Skrzecz – były mistrz bokserski.
– Takie konkursy nie tylko promują talenty kucharskie, ale i rodzime ryby słodkowodne, które są bardzo smacznym i pożytecznym pokarmem na naszych stołach. To zdrowe i pełnowartościowe białka z maksimum kwasów omega-3 – akcentują jurorzy.
Na laureatów czekały różnej wielkości, acz równie urodziwe statuetki z metalu – wierne podobizny smakowitych „bohaterów” tego konkursu.
W kategorii „Restauracje” zwyciężył Zaścianek Polski (Siedlce) serwujący… budyń z pstrąga II miejsce przyznano Restauracji Piano (Lublin) za mus z pstrąga tęczowego z lnianymi chipsami. Podium dopełnił Pensjonat Kazimierski (Kazimierz Dolny), nagrodzony za roladkę z karpia z boczkiem, czarną soczewicą i jarmużem.
Kategoria „Szkoły i Koła Gospodyń Wiejskich” przyniosła I miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich w Moszczance (gmina Ryki) za „Różę z karpia”. II miejsce zajął Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli, który przygotował pistacjowy pasztet z pstrąga”, a III – Koło Gospodyń Wiejskich w Zalesiu (gmina Niemce) za Pulpety z pstrąga w sosie retro”.
W kategorii „Gospodarstwa rybackie” laur pierwszeństwa odebrało Gospodarstwo z Bełżca za Pierogi z karpia, II miejsce Gospodarstwo Rybackie Dolina Huczwy za Szczupaka marynowanego, III – Gospodarstwo Rybackie Rejowiec za Gołąbki rybne w sosie śliwkowo-pieczeniowym.
Nagrody specjalne to: Puchar Marszałka Województwa Lubelskiego dla Andrzeja Kality -Gospodarstwo Rybackie Dolina Huczwy oraz Nagroda Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska za najciekawszą prezentację – tę drugą otrzymało koło gospodyń „Kobiety z pasją” (gmina Ulan-Majorat).
W tym roku w potrawach pstrąg zdetronizował karpia, którego hodowle napotkały trudności w wiosennym karmieniu narybku – uzasadniają znawcy tematu przy biesiadnych stołach.
– Szkoda, że 90% podaży ryb sprzedaje się w grudniu, świąteczne stoły wprost gną się od takich dań. A reszta roku? Polacy, zmieńcie przyzwyczajenia to nie przytyjecie od rybnych potraw – apeluje Kazimierz Gajek, gospodarz spotkania i promotor ryb słodkowodnych. Zwłaszcza, że Lubelszczyzna mimo wspomnianej trudności jest krajowym liderem w tej dziedzinie.
Marek Rybołowicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here