Pszczółka mierzy wysoko

Fabryka Cukierków „Pszczółka”, wchodząca w skład Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A., w ubiegłym tygodniu oficjalnie otworzyła nowy zakład produkcyjny w Specjalnej Strefie Ekonomicznej na lubelskim Felinie. Fabryka, która powstała, jest jedną z najnowocześniejszych w Europie. Jej budowa kosztowała ponad 153 mln złotych. Zatrudnia blisko 200 osób, czyli o 70 procent więcej niż stary zakład przy ulicy Krochmalnej.


Dzięki nowej fabryce „Pszczółka” rozszerzyła swoją i tak już bogatą ofertę o kolejne produkty. Klienci, oprócz znanych i lubianych od lat karmelków, mogą teraz rozkoszować się także pralinkami, cukierkami czekoladowymi oraz galaretkami. Pierwsze produkty pojawiły się już na sklepowych półkach.
– Jestem przekonany, że dzięki temu zakładowi i zastosowanym w nim nowoczesnym rozwiązaniom będziemy w stanie wypracować mocną pozycję na rynku wyrobów czekoladowych. Ta fabryka otwiera przed nami zupełnie nowe możliwości, które zamierzamy w pełni wykorzystać. Chcemy stać się ogólnopolską marką, rozpoznawalną przez konsumentów w całym kraju – mówi Aleksander Batorski, prezes zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka”.
Na sklepowych półkach pojawiło się już sześć rodzajów nowych cukierków. Są to Czekoladowe Sympatie – pralinki z nadzieniem o smaku śmietankowym i orzechowym w kształcie kul, Czekoladowe Fantazje, czyli pralinki z delikatnym kremem o smaku kokosowym, adwokatowym, kawowym oraz pistacjowym. Wśród nowości są także trufle Piknikowe i czekoladowe Michaśki oblane deserową czekoladą.
Widząc rosnące zainteresowanie produktami funkcjonalnymi i prozdrowotnymi, „Pszczółka” rozbudowuje swoją ofertę także o cukierki wzbogacone o cenne dla zdrowia składniki. Przykładem mogą być karmelki Musss Plus z dodatkiem witaminy C i magnezem oraz cukierki czekoladowe Pychałki, czyli truskawkowe cukierki z chrupkami, oblane czekoladą, które zostały wzbogacone o magnez i wapń, które szybko znalazły uznanie u najmłodszych klientów.
Kolejną, zupełnie nową kategorią cukierków, która powiększyła ofertę „Pszczółki”, są galaretki, a wśród nich owocowe galaretki w cukrze – Słoneczne z owocowymi sokami i witaminą C.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” obecnie jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych. W swojej ofercie ma około 50 rodzajów cukierków. Co ważne, jest jedną z nielicznych firm działających na rynku słodyczy w stu procentach z polskim kapitałem. BS

News will be here