Pyszności na moście

Lublinianie polubili „Gotowanie na dywanie”, cykl rodzinnych warsztatów kulinarnych na Moście Kultury


9 czerwca odbywały się „Bananowe biegi”, tydzień później „Triatlon owocowy”, 23 czerwca „Maraton orzechowy”, a w ostatnią sobotę miesiąca będzie można uczestniczyć w „Marchewkowej sztafecie”. Kolejne dwa spotkania w lipcu.

– Szukałam czegoś ciekawego dla każdej grupy wiekowej, dla seniorów, dorosłych i dzieci. Warsztaty kulinarne okazały się strzałem w dziesiątkę – mówi Kamila Czosnyk, organizatorka akcji.

Zajęcia poprowadziła Joanna Olejko, która z koordynatorką wydarzenia współpracowała w Punkcie Kultury przy ul. Skibińskiej.

– Wiele lat zmagałam się z alergią. W pewnym momencie postanowiłam żyć, bazując na zdrowym jedzeniu. Odkryłam, że może być ono bardzo smaczne. Uczestnicy warsztatów podzielają mój pogląd – dodaje Joanna Olejko.

Zajęcia są adresowane do wszystkich miłośników gotowania, ale w szczególności przypadły do gustu najmłodszym mieszkańcom Lublina i ich rodzicom. Warsztaty odbywają się w ramach działalności Mostu Kultury i są finansowane z funduszu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Jednocześnie w programie Mostu Kultury znajduje się całe mnóstwo innych zajęć, m.in. warsztaty masażu, zajęcia z zumby, warsztaty bębniarskie, warsztaty origami itp. W lipcu zacznie powstawać „zielona ściana”, przy której zostaną zasadzone truskawki i poziomki. Konstrukcja stanie przy Moście Kultury. Każdy może pomóc przy jej tworzeniu. Również w lipcu będzie można pograć w gry planszowe i nauczyć się tańczyć.

Joanna Niećko