Słodkie dziewczyny dały radę

Tytułu co prawda nie zdobyły, ale samo reprezentowanie Polski na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników (17-24 stycznia) wśród najlepszych dziesięciu cukierniczych drużyn globu jest wielkim sukcesem Renaty Buczeki Agaty Wolfram – uczennic z Lubelskiego Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie

Najmłodsze, ale zorganizowane

We włoskim Rimini Polki stanęły do walki o tytuł mistrzów świata z reprezentantami Japonii, Meksyku, Włoch, Filipin, Rosji, Singapuru, Francji, Indii oraz Serbii. Były jedną z najmłodszych drużyn, bo najstarsi zawodnicy mieli nawet po 23 lata. Tematem przewodnim tegorocznych Mistrzostw była „Planeta Fantazja”. – Drużyny musiały wykazać się umiejętnością wykreowania nowych kształtów, oryginalnych linii, innowacyjnych efektów dekoracyjnych oraz myśleniem wykraczającym poza przyjęte standardy aby zrealizować zadania konkursowe: rzeźby z cukru i czekolady, czekoladki, ciasto czekoladowe, deser na talerzu i w szklance – wyjaśnia Tomasz Machoń, mistrz cukiernictwa, nauczyciel w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego. Podczas dwóch dni Mistrzostw wszystkie drużyny wykonały i zaprezentowały: 20 deserów w szklance, reprezentujących kulturę kraju i odzwierciedlających temat zawodów; 14 deserów na talerzu podanych z lodami kawowymi, 3 rodzaje pralin po 20 sztuk każdej – w sumie 60 pralin, 4 współczesne ciasta czekoladowe – torty, 1 rzeźbę z cukru o wysokości minimum 120 cm i 1 rzeźbę z czekolady o wysokości minimum 120 cm. Można więc śmiało powiedzieć, że dziewczyny miały pełne ręce roboty. Niestety, w niektórych momentach zawodził przygotowany przez organizatorów sprzęt. Tak było np. z temperówką do czekolady, bardzo ważną w ostatecznej fazie przygotowania słodkich produktów. Mimo tych trudności obie dziewczyny sprawnie i szybko pracowały i udało im się w przepisowym czasie wykonać wszystkie zadania. Jest to tym większym sukcesem, że niektóre drużyny nie zdążyły wystawić swoich słodkich eksponatów, a były i takie, którym finałowe rzeźby się rozpadły. Ostatecznie mistrzami świata została drużyna Japonii, wicemistrzostwo zdobyli gospodarze – drużyna Włoch, a brązowy medal wywalczył zespół Francji. Pozostali uczestnicy na razie otrzymali wyróżnienia i pamiątkowe dyplomy. Szczegółowe miejsca i punktację poznamy najprawdopodobniej w przeciągu miesiąca. – Cieszymy się, że nasze uczennice z 3 klasy Technikum Przemysłu Spożywczego, Agata Wolfram i Renata Buczek, miały zaszczyt uczestniczyć w tak wielkim wydarzeniu. Ścieżka kariery zawodowej dopiero się przed nimi otwiera. Mamy nadzieję, że doświadczenia z Mistrzostw Świata staną się inspiracją do dalszego pogłębiania umiejętności i przyczynią się do osiągnięcia sukcesów w zawodzie cukiernika – mówi Marek Szymański, dyrektor ZSCHiPS. Podczas pobytu na mistrzostwach lubelska drużyna promowała Lubelszczyznę, rozdając foldery i ulotki reklamowe wszystkim uczestnikom, kibicom drużyn oraz osobom odwiedzającym targi Sigep 2017. Do dziewczyn spływają już pierwsze zaproszenia na kolejne mistrzostwa. Być może wezmą niedługo udział w konkursie cukierniczym, który odbędzie się w marcu w moskiewskim Centrum Sztuki Kulinarnej i Szkole Czekolady.
Emilia Kalwińska